Pořád je to naštěstí dystopie. Postapokalyptický román Matěje Dadáka je nečekaně aktuální

8. duben 2022

Energetická, pandemická a migrační krize, rozpad Evropy a z něj plynoucí společenský chaos i v podstatě setrvalý válečný stav – to jsou kulisy románu Lovci švábů herce a spisovatele Matěje Dadáka. Jak se dostaly do jeho prózy už v roce 2018, kdy na ní začal pracovat? 

Budoucí události rezonují už teď

Přebal knihy Matěje Dadáka: Lovci švábů

„To téma už jsem měl rozpracované dřív v divadelní hře, která se nakonec nikdy neuvedla. A je to možná dobře, protože pod vlivem lockdownu jsem si to pak ještě vypůjčil a přepracoval do románové formy, což asi funguje líp. Člověk nemůže ignorovat vzduch, který dýchá – poslouchá řeči, vnímá náladu. A když si představí, jak by to mohlo kulminovat v případě většího nebezpečí, horšího viru nebo válečné události… Evropa už je pod tlakem směřujícím k jejímu rozpadu, což je i jedno z témat té knihy. Rozpadlá společenství, která zaštitují naše bezpečí a sounáležitost, hermeticky uzavřené hranice mezi státy a plno uprchlíků, které nikdo nechce, ale ani je nikdo nikam nepustí,“ líčí herec a spisovatel Matěj Dadák inspirace pro zrod románu Lovci švábů. 

Zběsilá jízda

Nedostudovaná lékařka a vášnivá čtenářka Tereza žije na opevněném statku se svým o čtyřicet let starším partnerem Edou s tajemnou minulostí a paranoidně plánovanou budoucností. Pohodlný život v jinak zcela rozpadajícím se světě se jí ale přesto zajídá a navíc stejně nebude mít dlouhého trvání. Svůj podíl na tom bude mít správce obydlí dvojice Valtr, cizinec Nikola nebo trojice „lovců švábů“, kteří v okolí kohosi hledají.

Čtěte také

„Nakonec je to taková zběsilá jízda, kdy se k dění přidávají další a další postavy s tím, že kniha je psaná v er-formě vždycky skrze perspektivu některé z nich. Strategie jednotlivých postav jsou důležité, protože někdo před někým utíká a někdo někoho honí,“ nastiňuje celou situaci autor.

Spustit audio

Související