Proměna jako postupné Odečítání pohybu souřadnic. Nový román Daniela Petra hledá mýtické i aktuální podoby dvojnictví

7. duben 2022

Za svůj román Straka na šibenici byl Daniel Petr v roce 2016 nominován na cenu Magnesia Litera. Téma problematického vztahu s otcem, které se objevilo už v jeho dystopii Díra, stejně jako motiv temného pohraničí, jež hrálo roli i v thrilleru Sestra smrt, se ovšem vrací i v jeho nové knize Odečítání pohybu souřadnic. 

Kdo není ve své kůži?

Její protagonista Mickey Watts, dvaačtyřicetiletý americký obráběč, který se řízením osudu ocitl v Praze, se již necítí být sám sebou. Znamená to ale, že se stává někým jiným? Mění se snad ve svého otce? Snaží se jeho místo ve světě zaujmout jiná entita? A je to vůbec tentýž svět jako dřív?

Přebal knihy Odečítání pohybu souřadnic

„Hlavní hrdina se nejdříve pokouší svoji proměnu uchopit racionálně, ale jeho touha po objasnění je postupně čím dál násilnější. Nejde totiž o to najít vysvětlení té proměny v logických interpretacích, ale spíš si klást otázky, jak k takové proměně může dojít nejen u člověka, ale i ve společnosti. Ale možná žádné vysvětlení není a zůstane to vždycky tajemstvím,“ naznačuje spisovatel Daniel Petr. A dodává: „Mým oblíbeným žánrem je horor a snad proto se moje knihy často odehrávají v různých sklepeních, i moje postavy mají své temné stránky.“ 

Jak důležitou roli hrají sklepní prostory, Sudety a otcovské postavy v tvorbě spisovatele Daniela Petra? Nakolik souvisí téma dvojnictví s krizí středního věku a trumpovskou Amerikou? Na to se autora románu Odečítání pohybů souřadnic ptala redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková.

Spustit audio

Související