Pět zastavení věnovaných Heinrichu von Kleistovi

12. listopad 2011

Pět zastavení věnovaných životu i tvorbě německého básníka a dramatika, od jehož smrti uplyne 21. listopadu 200 let. Věčně neklidný poutník odešel ze světa dobrovolně v pouhých 34 letech. Zanechal však za sebou výjimečné dílo,které bylo v průběhu času odvrhováno i oslavováno, přijímáno i zneužito –dodnes nás ale přitahuje svou naléhavostí a bohatostí vnitřní skladby.

Věčně neklidný poutník Heinrich von Kleist, od jehož smrti uplyne 21. listopadu 200 let, odešel ze světa dobrovolně v pouhých 34 letech. Zanechal však za sebou výjimečné dílo, které bylo v průběhu času odvrhováno i oslavováno, přijímáno i zneužito. Interpretace Kleistovy tvorby prošla divokým vývojem a občas utvářela téměř kuriózní protiklady – Kleist byl vykládán jako romantik i realista, osvícenec i vyznavač citů nekontrolovaných rozumem, humanistický básník, z něhož byl po nástupu fašismu účelově učiněn klasik nacionalistického dramatu. Dozajista je ale tvůrcem přestupujícím hranice reality, jehož dílo dodnes přitahuje a dráždí svou naléhavostí a bohatostí vnitřní skladby.

Pořad připravený k dvoustému výročí Kleistova úmrtí připomíná klíčové okamžiky autorova života, přibližuje nejdůležitější díla – Rozbitý džbán, Katynka z Heilbronnu, Princ Bedřich Homburský – a zastaví se i u prozaické tvorby a novinářských pokusů. Je doplněn citacemi z Kleistovy korespondence i jemu věnovaných studií. Součástí jsou rovněž ukázky mapující rozhlasové zpracování Kleistova díla – od nejstaršího zvukového záznamu inscenace Prince Homburského až po zbrusu novou adaptaci komedie Rozbitý džbán, kterou Český rozhlas uvede v premiéře 19. listopadu 2011.

S použitím kleistovských studií Otokara Fischera, Jindřicha Pokorného a Ludvíka Kundery pořad připravila Klára Novotná. Režie Markéta Jahodová. Hudební spolupráce Wanda Dobrovská. Účinkují Martin Myšička, Renata Venclová, Klára Cibulková a Petr Gojda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.