Pět návštěv v berlínských galeriích a muzeích

30. říjen 2011

Pětidílný cyklus s názvem Berlínské galerie a muzea posluchače zavede do několika z více než 170 muzeí a galerií, které se v německé metropoli nacházejí.

Berlín je v rámci Evropy skutečným magnetem pro umělce a umění obecně, podle odhadů tu žije více než 20 000 umělců a jednoznačně je to město s největším počtem galerií na světě. Společně navštívíme jak větší instituce, tak i muzea malá a kuriozní. Vyhneme se nejznámějším turistickým tahákům (Muzejní ostrov), neopomineme ale ta, která mají pro Berlín svůj zásadní význam v kontextu tohoto města (Židovské muzeum, Topografie teroru ad.). Pokusíme se posluchače přilákat k návštěvě berlínského podzemí či muzea, kde lístky trhá a expozice hlídá robot; nahlédneme ale i do děl klasické moderny či si doslova sáhneme na nedávnou minulost fascinujícího města Berlína.

Pět vycházek za méně známými výstavními prostorami hlavního města Německa připravila Olga Svobodová. Natočeno v brněnské redakci Českého rozhlasu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.