Patricia Highsmithová: Tom Ripley

8. květen 2016

Tom Ripley nenávidí zločin, pokud ho k němu jeho ctižádost nedonutí. Psychologická sonda a detektivka zároveň vypráví příběh ambiciózního mladíka, milovníka umění, muže mnoha identit a chladnokrevného zločince. V titulní roli uslyšíte Jana Vondráčka.

Premiéru pětidílného seriálu poslouchejte na Vltavě od 8. května 2016 vždy v neděli v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.

Panu Ripleymu se zločin hnusí, pokud ho k němu nedožene jeho ctižádost. Svůj šarm a schopnost působit na lidi využívá bez nejmenších výčitek svědomí. V první části pětidílné série odjíždí do Itálie, aby přemluvil syna bohatého průmyslníka k návratu domů. Problém nastane, když bohatému mladíku začne závidět. Rozhodne se k drastickému činu a rozehraje nebezpečnou hru.


Literární hrdina Tom Ripley se zrodil v roce 1955 a okamžitě vzbudil pozornost. Kniha Talentovaný pan Ripley není klasickou detektivkou, ale spíše fascinujícím psychologickým příběhem muže, který chtěl být někým jiným, lepším, hezčím, úspěšnějším a hlavně bohatším. Ctižádost ho dožene až za hranici zákona, což mu usnadňuje naprostá absence svědomí. Autorčina sugestivní náklonnost ke svému hrdinovi není jen jakousi makabrální libůstkou, ale pramení z hlubokého pohledu pod povrch. Úspěch románu vedl jak jeho opětovnému zfilmování, tak k sérii čtyř pokračování.

Patricia Highsmithová, (19. ledna 1921) se proslavila svými psychologickými thrillery s drsným obsahem a prvky černého humoru. Její první román Cizinci ve vlaku zaujal Alfreda Hitchocka, který pak natočil jeho stejnojmennou adaptaci. Z „ripliády“ je nejznámější, možná také díky filmovým zpracováním (1960 s Alainem Delonem, 1999 s Mattem Damonem) právě první část.

03620820.jpeg

V mládí psala Patricia Highsmithová, jejíž celé dílo leží na hranici populární a vyšší literatury i komiksy. Knihu The Price of Salt napsala pod pseudonymem Claire Morgan a dlouho se k ní nehlásila, patrně kvůli autobiografickému lesbickému obsahu. Její životopisci ji popsali jako velmi kontroverzní osobnost. Patricia Highsmithová zemřela na leukémii 4. února 1995 ve věku 74 let jako milionářka, autorka dvaatřiceti knih a držitelka tří Edgarů. Tři miliony dolarů odkázala kolonii umělců Yaddo v Saratoga Springs.


Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Dickie (Martin Zahálka), Greenleaf (Ladislav Frej), Greenleafová (Dana Batulková), Marge (Sabina Laurinová), Roverini (Marcel Rošetzký), Buffi (Jan Szymik), 2. žena (Anna Rusková), 1. žena (Martina Bezoušková), hlas (Eliška Závodná), policista (Robert Tyleček) a recepční (Barbora Mošnová)

Autor: Patricia Highsmithová Překlad: Pavla HorákováDramatizace: Stephen WyattDramaturgie: Hynek PekárekHudba: Kryštof MarekRežie: Vlado Rusko

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.