Opera − rituál mezi svatbou a smrtí

24. leden 2024

Příběhy o prvních desetiletích operních děl, která vznikala jako rituál severoitalských dvorů na konci 16. a na začátku 17. století. Výjimečná byla mimo jiné tím, že směla být provedena pouze jednou − v den svatby. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Výklad: muzikolog a skladatel Miloš Štědroň
Spoluautorka pořadu: Olga Jeřábková
Účinkuje: Michal Bumbálek
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2013

V pořadu se vypravíme do období, kdy postupně vznikala nová hudební forma – opera; tedy do doby konce 16. a začátku 17. století. Hudební skladatel a profesor muzikologie Miloš Štědroň hned v úvodu dodává, že to rozhodně nebylo přes noc, jak se někdy v učebnicích a dějinách hudby dočteme.

Příběh dějin opery nás zavede na dvory severoitalské šlechty a představí osobnosti, které měly k hudbě velmi blízko. Zazní hudba Claudia Monteverdiho – například ukázka z jeho opery Orfeo, která se v roce 1607 stala zcela mimořádnou událostí, nebo literární ukázky z eposu Torquata Tassa Osvobozený Jeruzalém.

Na slova Tassovy této básně složil Monteverdi opus, o němž průvodce pořadem Miloš Štědroň říká: „Dosud nikdy předtím nepoužil skladatel tak vypjatou hudbu ve spojení s atributy války, bitvy, útoku a agrese.“

autor: Miloš Štědroň
Spustit audio

Související