O poli, kde rostou auta

15. únor 2011

Jezdíte autem? Občas nejspíš ano. A napadlo vás někdy, kde se auta rodí? Možná rostou na poli, podobně jako zelí.

Ve čtvrtek 17. února jde do kin dokument Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic, který právě o poli, na kterém rostou auta, vypráví. Zavede vás do severomoravské vísky Nošovice, kde od roku 2008 funguje obří automobilka, největší zahraniční investice na české zelené louce. Nošovická půda, dřív pověstná zelím, dneska rodí auta. Je to dobře? Kde se mají podobné velkozávody stavět? Za jakých podmínek, na čím pozemku, v jaké krajině? Otázku dokument otevírá nejednu, a jak to u filmů z dílny Víta Klusáka nebo Filipa Remundy bývá, nabízí i možnou odpověď.

00994474.jpeg

Automobilka, o níž je filmu řeč, na louku za vesnicí tak říkajíc „přiletěla“ z Jižní Koreje. Rozlehlý areál kontrastuje s okolím a jednoduchá nejspíš není ani asimilace dvou rozdlíných kultur. Je pro Korejce snadné vyjít s Čechy? Jsme z podstaty línější něž oni, nebo potřebujeme víc svobody proto, abychom pracovali naplno? Co ví v tuzemsku usazený korejský manažer o české kultuře a jaké předsudky vůči Korejcům panují mezi námi?

Víc v úterní Čajovně 15. února. Dokument Vše pro dobro světa a Nošovic přijde představit režisér Vít Klusák, korejský pohled na věc nabídne předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Hajzlerová. Hrát si budeme nejen ústřední melodie z filmu od české kapely DVA, ale také hudbu z Jižní Koreje. Čajovnu připravili a na vás se v úterý večer těší Jarka Haladová a Iva Jonášová.

Spustit audio