Nové představení Spitfire Company se pokouší zastavit čas

16. březen 2018

„Nadchlo by mě, kdyby diváci po představení zapomněli na to, co se dělo na jevišti, a v myslích jim zůstaly jen asociace, které v nich inscenace vyvolala,“ říká Petr Boháč.

Umělecká skupina Spitfire Company, která na sebe v posledních letech upoutala pozornost i za hranicemi České republiky, zahrnuje ve svých představeních fyzické, experimentální i taneční divadlo a snaží se propojit různé žánry a stále hledá nové vizuální podněty i prostředky. Jejich nový kus s názvem Constellation II. Time For Sharing se po předchozí premiéře v Holandsku a Německu dočkal svého uvedení v pražském divadle Ponec. Navazuje na první část trilogie Konstelace. Režisér Petr Boháč se v něm pokusil zastavit čas a nechat volně plynout asociace. Hudebník Martin Tvrdý aka Bonus v představení pracuje s prostorovým zvukem.

Podle uměleckého šéfa Spitfire Company Petra Boháče Konstelace hledají propojení mezi žánry, mezi hudbou a scénou, ať už scénu pojímáme jako tanec, divadlo nebo vizuálno. „Jsem zaměřený na trilogie. Je to ukončením nějakého mého období a pak se vrhám většinou do dalších trilogií,” říká režisér Boháč, který stojí také za celým konceptem představení Konstelací. Jak by se už z názvu Constellation II. Time For Sharing dalo uhodnout, cílem je zastavení se a ponoření do bezčasí a vlastního nitra.

V Konstelacích jsem chtěl jen být, udělat čisté umění pro umění

„Za deset let existence Spitfire jsme se snažili být angažovaní, naše představení se vyjadřovala ke společnosti, k tragickému zážitku, nebo jsme vycházeli ze současné světové literatury, vyjadřovali jsme se k určitým sociálním souvislostem. V Konstelacích jsem se chtěl k ničemu nevyjadřovat, chtěl jsem jen být, udělat čisté umění pro umění. Pokusili jsme se zastavit čas. Chvíli být a nechat snít vlastní tělo, vlastní myšlenky,” vysvětluje Petr Boháč, co pro něj znamená pojem asociativní divadlo. „Mě by uspokojilo a vlastně i nadchlo, kdyby divák zapomněl na to představení samotné a v mysli by mu zůstalo jen to, co mu to asociovalo. To, co mu přišlo na mysl a bylo třeba dlouho zasuté v podvědomí.”

Martin Tvrdý pro druhou část Konstelací vytvořil speciální koncept zvukového designu

Touha po vrstvách. Spitfire Company propojuje hudbu, tanec a vizuální umění do jednoho celku

03753212.jpeg

V Divadle Ponec má 29. listopadu premiéru první část nové trilogie Constellations souboru Spitfire Company. Režisérem představení nazvaného Before I Say Yes je Petr Boháč.

Hudebního konceptu pro druhou část této trilogie se chopil hudebník Martin Tvrdý a pro Constellations II. Time For Sharing připravil speciální koncept zvukového designu. Na rozdíl od první části, kde hrálo živě dvanáct hudebníků orchestru Berg, Tvrdý ve druhé části trilogie pracuje s prostorovým zvukem. Jako autor stojí za hudební složkou jen zčásti, hudba použitá v představení pochází také od jiných autorů. A současně je vlastně spoluautorem hudby, jelikož přejatou hudbu v představení předělává, rozbíjí a pracuje s ní dle potřeby představení.

„Jsem spíše autorem konceptu prostorového zvuku a chápání prostoru skrze zvuk,” říká hudebník. „Martin pro mě začíná objevovat nový svět zvuku, zvuková složka představení bývá často podceňována. Pro současné divadlo se jedná o ještě neprozkoumané území,” pochvaluje si spolupráci s Tvrdým umělecký šéf Spitfire Company.

Poslední část trilogie bude o dítěti v nás a dětském světě

Zatímco v čerstvě uvedené části trilogie Konstelací hrají a tancují Markéta Vacovská, Cecile de Costa a Kristina Šajtošová, v nadcházející třetí části to bude spolu s Vacovskou i Miřenka Čechová. Co se týká hudby, soubor má v plánu zopakovat si spolupráci s Lenkou Dusilovou. „Třetí část ponese název My Son Looking To The Sun. Závěr celku by měl pojednávat o dětství, nebo o tom, jak najít dítě v nás, jak chápat dětský svět a překreslit ho do zvuků a hudby, tance a divadla. Jak končím dvojku, tak už začínám přemýšlet o té trojce,” odkrývá své plány a vize umělecký šéf, režisér, scénograf, příležitostný výtvarník a náruživý hráč pokeru, Petr Boháč.

Spitfire Company se chystá na americký sen

Miřenka Čechová: Momentum fungovalo jako časový retardér

Miřenka Čechová

S performerkou, tanečnicí, choreografkou a režisérkou o jejích aktuálních projektech i působení v USA, kde poznala tamní situaci nezávislého divadla.

Konstelacemi ovšem spolupráce „spitfajrů” a Tvrdého nekončí. Už nyní hudebník spolupracuje s Miřenkou Čechovou na dalším představení, které bude mít premiéru na začátku května. Čechová v něm bude balancovat dva roky svého života, kdy žila v New Yorku. Spolu s Tvrdým momentálně přetváří šedesát krátkých povídek do písní a slamu. „Bude to vlastně koncert, který bude propojen vizuálem fotografií z New Yorku a komiksem a bude vyprávět příběh dívky, která miluje New York a život tam - americký sen,” přibližuje Petr Boháč chystané představení Miss AmeriKa.

autor: Anna Ribanská
Spustit audio

Související