Skončila Pěstírna, thriller Andyho Fehu sestavený z 15minutových epizod

4. srpen 2017

Internetová televize Stream.cz vysílala od dubna 10dílný thrillerový seriál Pěstírna. V něm scenárista a režisér Andy Fehu vypráví příběh Ondřeje, který je kvůli svým dluhům nucený začít pracovat v nelegální podzemní pěstírně konopí.

Hlavní roli hraje Vojtěch Johaník, důležité jsou role zaměstnanců pěstírny, které představují vietnamští herci Karel Hung, Hany-Huong Thanh Duong a Martin Bao. V seriálu se ve vedlejších rolích představí i známé tváře jako Judit Bárdos nebo Leoš Noha a Jiří Vyorálek.

„Nemám ambice předávat žádná poselství,“ říká Andy Fehu, který staví hlavně na samotném příběhu. Před Pěstírnou natočil podařený celovečerní debut Nenasytná Tiffany, dobrodružnou hororovou komedii o monstru z Horního Jiřetína. A na Stream.cz je k vidění i seriál Autobazar Monte Karlo, jehož druhou sérii Andy Fehu realizoval.

„Tentokrát jsme ale chtěli natočit něco vážnějšího, ne komediální věci, které internetové tvorbě, na Streamu i mimo něj, dominují,“ podotýká. O novince mluví jako o klaustrofobickém dramatu. Televizní producent spíše jako o temném thrilleru.

Seriál utopený v tříšti vlastní propagace

Seriál ale u diváků narazil ještě dřív, než začal. Stream se totiž ve snaze o virální promotion rozhodl Pěstírnu anoncovat krátkými teaserovými útržky z nultého dílu. Pokus nevyšel. Diváci se tak sice dočkali smršti prvních ukázek, ale znejistěli, kde vlastně samotné dílo začíná, resp. kdy už to bude. Pěstírna se ztratila ve vlastní propagaci a oslabila svůj nástup – diváci klikali na několikavteřinové ukázky v domnění, že dostanou dramatický seriál, a komentovali to negativně.

Druhý problém má Pěstírna s balancováním děje a vyústěním jak jednotlivých epizod (někde je patrné úsilí o cliffhanger, někde se na něj rezignuje), tak celé sezony. „Když ale konec lidi naštve, tak aspoň vím, že to dokoukali,“ usmívá se Andy. Tvůrce (režisér, scenárista a střihač Pěstírny) i Stream jako producent vstupují na nové pole. „Spousta věcí se zkouší jako úplná novinka,“ přiznává Andy Fehu.

Jaké jsou tvůrčí i produkční podmínky pro českou (žánrovou) tvorbu na internetu? Jak režisér pracoval s vietnamskými postavami? Jak bojoval s řemeslem v kadenci 15minových epizod? V čem uspěl a v čem ne? O tom jsme se s Andym Fehu bavili v sobotní vltavské Čajovně.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio