Nehybný poutník José Lezama Lima

19. prosinec 2020

19. prosince roku 1910 se v kubánské Havaně narodil básník a prozaik José Lezama Lima. Českému čtenáři může být znám z básnického výboru Noc na ostrově (Odeon, 1982). José Lezama Lima je však především tvůrcem do češtiny nepřeloženého románu Paradiso, který si v hispanoamerickém prostředí vydobyl obdobné místo jako romány Gabriela Garcíi Márqueze a Maria Vargase Llosy.

Logo

Velký znalec klasické i moderní literatury, polyhistor a básník José Lezama Lima cestoval prostřednictvím knih napříč kulturami i epochami. K četbě byl de facto odsouzen již v dětství. Kvůli astmatu trávil většinu času doma stranou dětských her. I později opouštěl rodnou Havanu jen zcela výjimečně. Lezama Lima proslul i jako organizátor literárního života. Zásadní pro Kubu i celou hispanoamerickou oblast byl zejména časopis Orígenes, který založil roku 1944. Po vítězství Castrovy revoluce byl jako slavný básník zvolen místopředsedou Svazu kubánských spisovatelů. V pozdějších letech byl však pro své katolictví, apolitičnost a homosexualitu ostrakizován a v 70. letech nesměl publikovat.

Hledání kubánského ráje

Dnes je největší význam připisován jeho románu Paradiso, který původně vyšel roku 1966. Není to jen o svérázný bildungsroman o dětství hlavního hrdiny Josého Cemího, ale i lyricko-epické vícevrstevnaté líčení zrání protagonisty a snaha postihnout pravou podstatu kubánství. Román plný kulturních odkazů, hýřivé imaginace a vznešených slov odkazuje k literární tradici započaté Marcelem Proustem a Jamesem Joycem.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související