Anežka Charvátová: Latinskoamerická literatura je mladší a má víc energie

6. květen 2019

To si myslí hispanistka a překladatelka Anežka Charvátová při porovnání s literaturou evropskou, která je starší a trochu své energetické nálože už ztratila.

S Anežkou Charvátovou mluvíme o latinskoamerických autorech, kteří přijíždějí na pražský Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy, a nových překladech, které při této příležitosti vycházejí. Hlavním hostem letošního 25. ročníku veletrhu je právě Latinská Amerika. Na svou první oficiální spisovatelskou návštěvu přijíždí do Prahy i nositel Nobelovy ceny, peruánský romanopisec a esejista Mario Vargas Llosa, poslední žijící z „velké čtyřky“ autorů takzvaného latinskoamerického boomu z 60. let dvacátého století, k níž dále patřili Mexičan Carlos Fuentes, Kolumbijec Gabriel García Márquez a Argentinec Julio Cortázar.

Svět knihy 2019

Od 9. do 12. května zaplní výstaviště v Holešovicích 25. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Tuzemským čtenářům představí tvorbu desítek autorů z Česka i zahraničí, kteří do Prahy zavítají osobně. Kompletní program vltavského vysílání naleznete ZDE.

Existují i dnes v literatuře Latinské Ameriky takto mocní vypravěči, anebo spíš řada velmi dobrých autorů? „Řekla bych, že v současné latinskoamerické literatuře je velká řada takhle dobrých a schopných vypravěčů. Myslím, že hlavní problém je v tom, že se změnil nakladatelský trh a že se změnili i čtenáři,“ soudí Anežka Charvátová.

Nový boom latinskoamerické literatury? Svět knihy nabídne víc než Vargase Llosu

Mario Vargas Llosa

Od 9. do 12. května bude na pražském Výstavišti probíhat mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Čestným hostem je letos Latinská Amerika. Největší pozornost poutá návštěva držitele Nobelovy ceny peruánského prozaika Maria Vargase Llosy. Neměla by však zastínit jedinečnou příležitost seznámit se s aktuální latinskoamerickou literaturou, která se již oprostila od dědictví „boomu“ z let 60. a 70. minulého století.

„Pokud dneska chce někdo napsat tak komplexní román, jako byl například Cortázarův Nebe, peklo, ráj – který k veletrhu také vychází již ve třetím českém vydání –, bude mít jednak problém s tím, že takto komplikovanou knihu nevydá, protože si ji nikdo nekoupí, a jednak si budou čtenáři stěžovat, že se v tom velkém množství postav a složitých časových vztazích ztrácejí, a knihu odloží. Myslím, že se změnila čtenářská očekávání. Ale zrovna mezi hosty letošního veletrhu můžu uvést dva vypravěče, kteří vyprávějí silné příběhy a zároveň je ze zajímavého úhlu nasvěcují jinými vypravěčskými metodami: je to Mexičan Álvaro Enrigue, který nově pojímá historický román, a Argentinec Rodrigo Fresán, který zase ve svém románu česky nazvaném Argentina! Argentina! vypráví dějiny země, která už neexistuje, protože v závěru ji vypravěč jediným „delete“ na počítači vymaže z povrchu zemského.“ 

S hostem Vizitky dále mluvíme o Vargasu Llosovi a jeho díle, o vynucených exilech – častém údělu latinskoamerických spisovatelů – a o besedách s autory, kteří se v Praze představí. Některé z těchto debat, včetně té s Vargasem Llosou, bude natáčet a následně vysílat i Český rozhlas Vltava, který je mediálním partnerem Světa knihy.

Spustit audio