Nechte se přenést do období nespoutané zábavy a hlasité hudby. Legendární Discoland po 30 letech znovu otevírá

29. duben 2022

„Říká se, že kdo si pamatuje devadesátky, ten je neprožil. Ale co když se na tuto dobu snažíme zapomenout i z jiných důvodů?“ To je motto autorské novinky Petra Erbese a Borise Jedináka Discoland. V pražském Divadle na Zábradlí, kde oba tvůrci působí jako kmenoví dramaturgové, se představí veřejnosti ve dvou premiérách – 29. a 30. dubna. 

Divoké devadesátky

Porevoluční období, kdy se rodí tvář české demokracie. Období, kdy je právo ještě v plenkách. Zlatá éra pro ty, kteří umí nově nabyté svobody „šikovně“ využít. Korupce, vydírání, nájemné vraždy – tak na toto období máme tendenci vzpomínat.

Inscenace Discoland

Jedním z jeho ikonických symbolů byl i podnikatel Ivan Jonák (později odsouzen za objednání vraždy své manželky). Jeho hudební klub Discoland Sylvie v pražské Libni, otevřený roku 1992, navštěvovala nejvlivnější společnost – poslanci, ministři, celebrity i bývalí veksláci, dealeři a prostitutky. Byl přímým svědkem prorůstání zločineckého podsvětí do státní sféry. Jonák, jehož pověst živily bulvární titulky, na něj vzpomíná ve své knize „Sex, disco, revoluce!“.

Jak fungoval a co se v něm vlastně odehrávalo se snaží zprostředkovat i nová inscenace Discoland. Na celou věc jde ale „od lesa“. Jak? Poslechněte si rozhovor s jejími tvůrci.

Spustit audio

Související