Na cestě k prozření. Dystopicky laděné Vřeteno je románovým debutem mnohostranného umělce Jakuba Königa

10. červen 2021

Jakub König patří k renesančním umělcům, kteří se v rámci své tvorby pohybují napříč několika obory. Autor komiksů, textař, výtvarník a písničkář na české hudební scéně vystupuje pod pseudonymem Kittchen nebo s kapelou Zvíře jménem Podzim. Nyní mu kromě nové desky nazvané Puls vyšel také první román Vřeteno, nesoucí podtitul „román z propasti“.

Přebal knihy Vřeteno Jakuba Königa

Prózu čítající dvě stě sedmdesát stran vydalo nakladatelství Paseka a jako redaktorka se na ní podílela Barbora Klimtová. Ta také před časem dala dohromady povídkovou antologii s názvem Motýlí kniha, do níž zařadila mimo jiné text Jakuba Königa Leť, táto, leť, jež v rámci tohoto svazku patřil k nejzdařilejším. A nespornými literárními kvalitami oplývá i román Vřeteno, který se řadí k dnes tak oblíbenému žánru dystopie, v tomto případě ještě zkříženému s fantastikou.

Čtěte také

Autor svůj příběh zasadil do fiktivního mikrosvěta zvaného Mnohodvůr, který navzdory jisté schematičnosti dobře plní svůj účel. Uměle vytvořený svět připomínající tvarem pohár či trychtýř je vertikálně rozčleněn do tří vrstev, z nichž každou obývají lidé s jinými privilegii a úkoly. Nad dělnickým Spodním městem leží Horní město obývané měšťany, z něhož vede schodiště do paláce. Motivy podobné věže ani kastovního systému samozřejmě nejsou v dystopické literatuře žádnou novinkou, přesto nelze Mnohodvoru upřít určitou míru originality.

Malý svět plný tajemství

Protagonistou románu je náctiletý chlapec, jehož jméno Key, nebo po anglicku „Ký“, jen podtrhuje klíčovou roli této postavy v rámci celého vyprávění. Mladý obyvatel Spodního města, pocházející z chudé a početné rodiny a se zápalem objevující svou sexualitu, se stane nejen očitým svědkem, ale přímo katalyzátorem událostí, které otřesou chlapcovým světem i jeho vírou v samotných základech.

Kittchen – Jakub König

Určitou protiváhu a vítané zpestření poměrně přímočarého děje pak představuje druhé, graficky odlišené pásmo vyprávění, obohacující chlapcovu perspektivu zdola pohledem seshora. Jedná se o komentář blíže neurčené vládkyně či bohyně, jež celý mikrosvět spravuje a která se staví do role rodiče pečujícího o blaho svých mnohdy neposlušných, nevděčných či nechápajících dětí.

Jakub König svým románem sice neposunul hranice tuzemské fantastiky, ale rozhodně se představil jako talentovaný prozaik, který dokáže obstát i v nelehké románové disciplíně a napsat netuctový a čtivý příběh s kýženým společenským přesahem.

autoři: Petr Nagy , Šárka Jančíková
Spustit audio

Související