Sedm příběhů o křehkosti a pomíjivosti života. Motýlí kniha připomíná osobnost zesnulé Olgy Joklové, mladé ženy trpící takzvanou nemocí motýlích křídel

7. leden 2021

Klíčovou postavou stojící za Motýlí knihou je redaktorka Barbora Klimtová, kterou s Olgou pojil přátelský vztah. Právě ona se souhlasem Olžiny matky oslovila zhruba desítku tuzemských autorů a autorek s tím, zda by napsali povídku inspirovanou úryvkem z deníkových zápisků Olgy Joklové. Nakonec se ve sbírce sešlo sedm prozaických textů od pětice mužů a dvou žen, mezi nimiž nechybí ani známá jména jako Petr Borkovec, Anna Bolavá nebo Marek Šindelka.

Povídkový svazek Motýlí kniha

Mezi životem a smrtí se otevírá prostor pro nadpřirozeno

Autor užívající pseudonym A. Gravensteen, který předloni debutoval románem Pohyby ledu, líčí ve své povídce dobrodružství turisty v podivném městečku s kafkovskou atmosférou. Anna Bolavá vypráví o ženě obdařené zvláštní schopností a začínající po vážné nehodě nový život. Borkovcovo impresionisticky laděné vyprávění, v němž zúročil svou zálibu v entomologii, směřuje k finálnímu obrazu živoucí smrti. Lucie Faulerová ve svém příběhu s prvky nadpřirozena zachytila láskyplný vztah umírající babičky a jejího vnuka. A babička hraje důležitou roli i v životě hrdinky povídky Jonáše Zbořila, jehož dvoukolejné vyprávění nakonec propojí titulní motiv nejstaršího zvířete na zemi.

Dva silné příběhy o lidech s hendikepem

Ilustrace z povídkového svazku Motýlí kniha

Zmíněná pětice autorů a autorek se nechala osudem a texty Olgy Joklové inspirovat spíše volně, i když ani v jejich příbězích není nouze o příznačné motivy křehkosti, bolesti a smrti. Shodou okolností jsou to ovšem zbylé dvě prózy, úzce spjaté s tématem nemoci či hendikepu, kvůli nimž Motýlí kniha rozhodně stojí za přečtení. Autorem první z nich je Jakub König, autor komiksů, textař a písničkář, známý především ve spojení s kapelou Zvíře jménem Podzim nebo díky svému sólovému hudebnímu účinkování pod pseudonymem Kittchen. Protagonista jeho autobiograficky laděné povídky Leť, táto, leť vypráví příběh o hledání sebe sama i cesty k vlastnímu otci.

Ještě silnější dojmy pak zanechává povídka Marka Šindelky s názvem Hra číslo 621. Jako jediný z autorů se nakonec chopil samotného motivu nemoci motýlích křídel, kterou trpí jedna z hrdinek povídky, jejíž společníky trápí neméně vážné neduhy, a dokonce se mu podařilo do svého textu bez výraznějších úprav organicky začlenit i jemu svěřená slova Olgy Joklové.

autoři: Petr Nagy , Šárka Jančíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.