Moliére: Zdravý nemocný

Rozhlasová inscenace poslední komedie slavného francouzského dramatika o nepravých nemocech těla, prohnanosti ducha a pravé síle lásky.

Poslouchejte na Vltavě 27. prosince 2014 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 2. ledna 2015.


Chorobný hypochondr Argan obtěžuje své okolí i rodinu svými domnělými nemocemi a zcela reálným lakomstvím. Hodlá provdat dceru Andělu za synovce svého lékaře Purgona Tomáše Diafoira. Ta má ale vyhlédnutého jiného ženicha, Kleanta, učitele hudby.

Služebná Tonička na Arganovi vyzkouší v převlečení za lékaře „zázračný lék“, když mu doporučí amputaci. Hypochondr prohlédne a navíc s použitím další lsti odhalí hamižnost své manželky. Uvědomí si, jaký byl blázen a dokonce souhlasí se zasnoubením Anděly s Kleantem.


Osoby a obsazení: Argan (Ladislav Pešek), Belina, Araganova druhá žena (Jiřina Petrovická), Anděla, Arganova dcera (Jana Boušková), Berald, Arganův bratr (Josef Větrovec), Kleantes (René Gabzdyl), pan Diaforius, lékař (Vladimír Krška), Tomáš Diaforius, jeho syn (Miroslav Nohýnek), Purgon, Araganův lékař (Bohumil Bezouška), Fleurant, lékárník (Svatopluk Skládal), de Bonnefoi, notář (Václav Stýblo), Tonička, služebná (Helga Čočková) a pastýřka (Laďka Kozderková)

Autor: Moliére Překlad: Svatopluk KadlecRozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava StrejčkováHudba: Vlastimil HanušRežie: Josef Hajdučík

Natočeno v roce 1981.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.