William Shakespeare: Julius Caesar

Je lepší demokracie zmítaná nesváry, nebo vláda charismatického vůdce? Na pozadí jednoho z nejslavnějších atentátů všech dob klade William Shakespeare překvapivě aktuální otázky o technologii moci.

Poslouchejte na Vltavě od 25. června 2016 do 25. srpna. Tuto a další hry i pořady můžete po celou dobu poslouchat na stránce Hry a četba. Zároveň je najdete na speciálním webu Shakespeare 400.


Shakespearův Julius Caesar je jednou z jeho her inspirovaných antickými dějinami. V dramatické zkratce předvedl Shakespeare události předcházející spiknutí proti Caesarovi a následně osudy spiklenců, kteří byli poraženi v bitvě u Filipp a potrestáni.

Historicky prvního nastudování tragédie v Českém rozhlase se ujal překladatel hry Jiří Josek, který svěřil titulní úlohu Aloisovi Švehlíkovi.


Osoby a obsazení: Trebonius (Michal Pavlata), Decius (Jaromír Meduna), Julius Caesar (Alois Švehlík), Casca (Pavel Nečas), Calpurnia, Caesarova manželka (Apolena Veldová), Marcus Antonius (Igor Bareš), Marcus Brutus (Radek Valenta), Cassius (Ivan Řezáč), Lucius (Martin Sucharda), Porcia, Brutova manželka (Lucie Štěpánková), věštec (Stanislav Oubram), Artemidorus (Ilja Racek), Caesarův sluha (Miroslav Hruška), Antoniův sluha (Michal Slaný) a další

Autor textu: William ShakespearePřeklad, rozhlasová úprava, režie: Jiří JosekDramaturgie: Hynek PekárekHudba: Milan Svoboda

Natočeno v roce 2013.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio