Irvine Welsh: Trainspotting. Příběhy lidí unikajících před správným životem i za cenu sebezničení

Syrové příběhy o mladých mužích a ženách žijících ve slepých uličkách drog na upadajícím předměstí skotského Edinburghu na konci minulého století. Ústředním tématem vyprávění je pocit marnosti. Okázalá neochota zvolit si život, usilovat o kariéru, rodinu a podobné věci. Slovy jedné z postav: „Já sem si zvolil nevolit život.“ Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkují: Jan Plouhar, Pavel Neškudla, Dan Kranich, Denisa Barešová, Kryštof Bartoš a Vláďa Pokorný
Připravila: Marie Nováková
Překlad: Ondřej Formánek
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 11. 2. 2024
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Welsh je mistr monologů i dialogů. Výborně vykresluje postavy prostřednictvím jejich osobitého jazyka. V rozhlasovém zpracování románu uslyšíme postupně šest vypravěčů. Každý má svůj slovník a rytmus řeči. Jejich názory a osobnost obvykle tolik neodhaluje, co říkají, ale jak to říkají. A v tomhle vyjadřování feťáků z periferie měst i společnosti hrají zásadní roli slova z okraje jazyka.

Mozaika příběhů skládá černohumorný, ale zároveň nesmírně drastický obrázek životní deziluze a volby rezignace na okraji společnosti, zasažené dobovým thatcherismem. Za vlády Železné lady došlo k zavření velké části ztrátových skotských dolů a oceláren a masovému nárůstu nezaměstnanosti. 

V historii Četby s hvězdičkou jde o jeden z nejsyrovějších textů, který kdy byl v rozhlase vysílán. Jen v Británii se Trainspottingu prodalo přes milion kusů, byl nominovaný na Booker Prize a inspiroval slavný kultovní film.

autor: Marie Nováková
Spustit audio

Související