Moji hrdinové v písních

14. prosinec 2015

Hrdinové v boji se světem i se sebou.

Poslouchejte na Vltavě od 14. prosince 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Hrdinové v písních bojují se stářím, jež, podle jedné severské pověsti, nikdy neporazíš. Jiří Bulis zpívá text Seifertovy básně Deštník z Piccadilly, Jan Burian o starých ženách, které jsou stále dívky, a Starý pán Petra Skoumala sedí a poslouchá jazz a sní o světě, kde byly ještě věci a pojmy na místě.

Boj vedou i ženy s muži. Jan Burian ze svého alba Dívčí válka připomíná dvě hrdinky - jednu, co vydrží všechno a druhou, která vítězí v kuchyni. Hrdinka Jany Šteflíčkové připomíná Mallory z posledního dokumentu Heleny Třeštíkové a také se podobně jmenuje - Marylin.

Hrdina bojuje sám se sebou a říká tomu tvůrčí muka. Jiří Smrž přemýšlí v písni o tom, jak se asi cítí průměrný talent, Michal Bystrov zpívá o Karlu Hynku Máchovi a Pavel Šrut píše pro Petra Skoumala text o tom, jak básník sní v objetí své milé o úspěchu.

Člověk trápí sebe sám i svoje okolí - o tom snad nejvýmluvněji zpíval Filip Topol na desce Žiletky. Také Jiří Bulis zpívá o vztahu, kdy jeden druhého jen mučí - tato píseň se stala ikonou HaDivadla, v němž působil. Dva příběhy o nicotě týden s hrdiny, kteří bojují sami se sebou, se světem a s větrnými mlýny uzavřou.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio