Básníci na svých místech

28. prosinec 2015

Esej o místě a báseň v autorské interpretaci.

Poslouchejte na Vltavě od 28. prosince 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Na závěr roku jsme vyzvali pro řadu Důvěrná sdělení několik básníků, aby napsali esej o místě, které přispělo ke vzniku básně. První z nich je Sylva Fischerová (Světový orloj a oživený stroj – Olomouc), která je autorkou sedmi básnických sbírek, píše také povídky a knihy pro děti.

Sylva Fischerová je také univerzitní učitelka, znalá jak klasické filologie, tak filozofie. Hlásí se k odkazu svého otce, filosofa a prvního poválečného rektora Univerzity Palackého Josefa Ludvíka Fischera. Místo, hledání místa, pátrání po jeho povaze, otázky po domově - to všechno jsou motivy, které lze najít ve sbírkách Sylvy Fischerové. V jejích posledních knihách se však tato témata vracejí s mimořádnou naléhavostí. Místo a domov jako unikavé, neurčité skupenství, jako těkavý bod, který je neodvolatelně přítomen, ale neustále v pohybu, který se chvěje. Bod, položený někde za srdcem, do něhož se sbíhá tkáň napojená na osudy blízkých bytostí.


Autorka: Sylva Fischerová Připravil: Tomáš Soldán

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.