Moji hrdinové v písních

12. říjen 2015

Výstřední hrdinové Jana Buriana.

Poslouchejte na Vltavě od 12. října 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Socialistický realismus Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu se začal zjevovat na vlnách československého rozhlasu v letech, kdy ve vysílání vládla těžká normalizační nuda. Mezi hudebním zbožím nejnižší umělecké i morální úrovně se najednou objevila Linda upatlaná od marmelády, křeček, kterého povalila železniční vlečka či mravenci v kredenci. Během několika měsíců si tak Ivan Mládek, ostřílený jazzman, banjista, skladatel a teď také textař, vydobyl značnou popularitu a dokonce i uznání hudební kritiky.

Písně Michala Jůzy na rozdíl od Ivana Mládka nikde jinde než v prostředí alternativních klubů neuslyšíme, žádný rozhlas je nevysílá. Michal Jůza je jedna z nejmalebnějších malostranských figurek, jeden z nejzábavnějších básníků, nejpřesnějších mapovačů atmosféry naší doby a hlavně jeden z našich nejzajímavějších písničkářů.

02748359.jpeg

Písně Vodňanského a Skoumala už do té míry zlidověly, že si ani neuvědomujeme jejich absurdní a výstřední poetiku. Vodňanský svými texty dělá všechno to, co slušný člověk nedělá - posmívá se obyčejnému člověku, zveřejňuje sexuální intimity a nejvýstřednější z jeho hrdinek je spolužačka, která nabírá odstředivou rychlost a každou legraci změní v rotaci.

Karel Plíhal je obdařen schopností vytvářet originální rýmy. Slovní hříčky mu slouží jako základní kameny, z nichž staví domy s bohatou poetickou a myšlenkovou architekturou. A nezáleží na tom, zda hrdinkou je vrána nebo velbloud.

02722528.jpeg

Nejvýstřednější postavou z výstředních hrdinů je autor, skladatel a aranžér, vystupující pod jménem Kapitán Demo. Ve svých písních komentuje politické i společenské trendy současnosti, televizní pořady a svět reklamy. Dělá vlastně totéž, co kdysi Ivan Mládek, ale úplně jinak.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.