Místo meče hokejka, místo svatého grálu Stanley Cup. Komiks o Jágrovi je jako rytířská legenda, říká scenárista Lukáš Csicsely

4. listopad 2021

Před spaním se dodnes rád dívá na zápasy NHL. Jako dítě fandil brankáři Dominiku Haškovi, brankářská výstroj ale byla příliš drahá, a tak Lukáš Csicsely skončil u hokejbalu. V dospělosti vystudoval scenáristiku na FAMU a své koníčky nakonec propojil ve výpravném komiksu pojmenovaném Jágr, legenda. Nejen o něm mluvil ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem.

Devadesátá léta, malé město a v něm kluci, kteří tráví čas sledováním NHL a sběrem hokejových kartiček. Na tomto půdorysu se zrodil zájem Lukáše Csicselyho o osud Jaromíra Jágra a jeho sportovních kolegů. Když pak přišla nabídka na sepsání scénáře k tematickému komiksu, pustil se do práce. Spolu s kreslířem Vojtěchem Šedou dali dohromady knihu nabitou informacemi o Jágrově cestě z Kladna do Ameriky, hokejovými statistikami a také do detailu propracovanými černobílými ilustracemi.

Název knihy Jágr, legenda odkazuje k jeho nesmazatelnému otisku do historie sportu, ale také k jeho mýtu. Rodák z Hnidous u Kladna totiž nepatří k personám, které by své soukromí příliš často propíraly na veřejnosti. Autory knížky navíc lákaly jeho „nadpřirozené“ schopnosti a obrazný i faktický tah na branku. „Je to vlastně rytířský román. Místo meče hokejka, místo svatého grálu Stanley Cup. Zasvětitel Jaromíra Jágra v NHL je pak Mario Lemieux, který jako jediný šlapal na paty Waynu Gretzkému,“ konstatuje Csicsely. O komiksu, stejně jako o době, kdy do zámoří v rámci draftů odcházel zhruba každý sedmý český hokejista, mluvil ve Vizitce podrobně.

Jak mít nos jako Pinocchio?

Ukázka z komiksu Jágr, legenda autora Lukáše Csicsely

Kromě psaní scénářů se Lukáš Csicsely věnuje vyučování scenáristiky na Střední průmyslové škole sdělovací techniky, spolupracuje s Českým rozhlasem a tvoří také knížky pro dospělé i děti. Jeho zkušenosti s životem na malém jihočeském městě a rituály se zlobivými čerty s kapsami plnými petard se obtiskly do knížky Podvečer svatého Mikuláše. V loňských Metamorfórcích zase boří představu o tom, že dětská kniha by měla být nekonfliktní. Csicselyho postavy tu celou dobu řeší vnitřní či vnější tělesné konflikty – ať už jde o malý nos, který se dá do velikosti á la Pinocchio natáhnout jenom lží, anebo o nepříjemný pupínek, jehož vymáčknutí spustí proces vypouštění celého těla.

Ukázka z komiksu Jágr, legenda autora Lukáše Csicselyho

K tomu byl ostatně host vltavské Vizitky možná blíž, než by si kdy přál. Před dvěma lety na silnici v jižních Čechách pomáhal dostat lidi z vozu, který se po nárazu do stromu vznítil. Spolu s dalšími dvěma zachránci za to dostal ocenění Gentleman silnic. Posluchačům pak vzkázal, ať se případně ani oni nebojí v podobné situaci zasáhnout. Auto sice může hořet, nikoliv však vybouchnout. 

Spustit audio

Související