Mia Couto: Róza Karamelka

2. červenec 2018

Povídku současného mosambického prozaika poslouchejte on-line do 8. července 2018.

Mosambický spisovatel Mia Couto, celým jménem António Emílio Leite Couto, se narodil roku 1955 ve městě Beira a na dráhu spisovatele se nevydal přímou cestou a vlastně se jím nikdy nestal tak docela. Studoval lékařskou fakultu maputské univerzity, kterou ale posléze opustil a přidal se k ilegálnímu protikoloniálnímu hnutí.

I když ale pocházel z bílé přistěhovalecké rodiny, po vyhlášení nezávislosti Mosambiku zemi neopustil a začal pracovat jako novinář a šéf tamní tiskové agentury. Protože ale nesouhlasil s postupným zaváděním marxistické diktatury, z veřejného dění se stáhl a vrátil se ke studiím. Ani tentokrát ale jeho cesty nevedly ke studiu literatury, vystudoval biologii. Začal poté pracovat jako pedagog a také působí ve firmě, která se zabývá ekologickým podnikáním.

Psaní se u něj mnohdy protíná se společenským děním v jeho zemi. Období občanské války v Mosambiku popsal v magickorealistickém románu Náměsíčná země, který vyšel i česky a za který získal řadu cen. Do češtiny se díky překladatelce Šárce Grauové dostala také povídka Róza Karamelka, kterou v roce 1998 zrežírovala Markéta Jahodová.

Účinkují: Jaromíra Mílová a Luděk Munzar

Z portugalštiny přeložila a úvod napsala: Šárka Grauová
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 1998.

Spustit audio