Markéta Pilátová: Proč číst dětem Homéra

21. duben 2022

Je jaro, konečně pominula proticovidová opatření a knihovny a školy otevírají své dveře literárním čtením. A tak putuju po knihovnách a čtu dětem i dospělým ze svých knih. A všichni si ten přímý kontakt nezakalený mdlým světlem obrazovky počítače a nejrůznějšími onlinovými konferencemi, užíváme. Jenže tohle jaro je taky válka na Ukrajině a ta se vkrádá i do dětských otázek na besedách. Děti nemám a tak nevím, jak s nimi mluvit o válce.

Pamatuju si ale, že jako dítě jsem si o válce k smrti ráda četla. Moje nejoblíbenější knížka byla Janem Pilařem převyprávěná Homérova Ilias. Kniha vyšla v Albatrosu v roce 1979.

Čtěte také

Milovala jsem tu trochu dryáčnickou červeno-černo-žlutou obálku a zvláštní, úzký, protáhlý formát knihy. A příběh trojské války mě uchvacoval svou spletitostí. Nečekané zvraty v bitvách záležely taky na tom, jakým způsobem bohové kdesi na Olympu soupeřili mezi sebou a smrtelníky dole na bojištích postrkovali jako šachovými figurkami.

Mou nejoblíbenější postavou byl ithacký král Odysseus. Ten se rozhodně nechtěl zaplést do nesmyslné války. Zrovna se čerstvě oženil s milovanou Pénelopou a narodil se mu syn. Tušil, že válka zasáhne celý jeho tehdejší svět a zničí ho. Předstíral tedy šílenství, ale ani to mu nepomohlo.

Nebyla to ale jednoduchá postava. Odysseus byl stejně tak moudrý, jako lstivý a když už musel válčit, válčil krutě a nelítostně jako ostatní. Vymýšlel léčky a dokonce získal titul, znějící dnes povědomě – „bořitel měst”.

Čtěte také

Bylo mi osm, možná deset, ale tohle všechno jsem chápala už jako dítě. Iracionální důvody vedoucí k nevídané válečné mašinérii, úhybné manévry, nevybíravé lsti, propaganda, zbabělé lavírování, hrdinství a zvědavost, jak dopadne tahle válka Řeků s Trójany, která se táhla neuvěřitelných deset let.

Homér byl básník a válka, o níž vyprávěl, mohla být vymyšlená, nebo upletená z  několika tehdejších válečných sporů dohromady. Nicméně podle tohoto vybájeného literárního díla archeolog a nadšenec Heinrich Schliemann našel skutečné místo, kde stála Trója z doby bronzové. Fakta a mýty, nebo báchorky tehdejší válečné propagandy se tady mísí a společně vytváří něco, co dokáže zaujmout i dítě. Dějinami se proplétají neuvěřitelně uvěřitelní hrdinové, bojují v nesmyslné válce, získávají a zase ztrácejí spojence, bojí se, nebo vlichocují do přízně bohů, mnohem mocnějších, než jsou oni sami. Vítězí, umírají.

Jestli chcete dětem vysvětlit válku, možná nemusíte složitě pátrat v bezbřehém oceánu titulů současné dětské literatury. Stačí najít v knihovně tuhle klasickou a zároveň nesmírně aktuální knihu a společně ji otevřít. Já si ji každopádně jdu po letech přečíst celou znova.

autor: Markéta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.