Malé konce světa očima dětí. Jaké imaginární světy obsadili zombíci? A jak se jim tam daří?

28. prosinec 2020

Může nám ponor do popkulturního světa zombíků přinést úlevu a uvolnění? Prosincové ArtCafé můžete s nadsázkou brát i jako pokus o rekapitulaci právě uplynulého roku.

Téma otevírá hlas mladší generace. Uslyšíme žáky 3. a 2. třídy Huga a Františka, kteří sledují americký animovaný seriál Poslední děti na zemi. František zmiňuje i knížku Zombíkovy narozky, kterou napsal Alberto Pez. Do zorného pole mnoha dětí patří i zombíci přebývající v populární počítačové hře Minecraft. Do světa postaveného z barevných kostiček nakoukneme spolu s Jeníkem, žákem 2. třídy.

Minecraft

Letošní rok byl na městské legendy, fámy a strašidelné historky poměrně bohatý.
Petr Janeček

O své postřehy se podělí i etnolog a folklorista Petr Janeček, kterému nedávno vyšla nová kniha Černá sanitka Znovu v akci: Hoaxy, fámy, konspirace. Svůj komentář přidá i znalec komiksů Pavel Kořínek, který mimo jiné zmiňuje i jeden komiksový tip na úlevné postapokalyptické čtení: do češtiny přeloženou mangu Zaslíbená Země Nezemě.

Zombíci jsou přitažliví svou protikladností. Můžeme je vidět jako blízké i cizí, živé i neživé, lidské i nelidské.
Jan Lukavec

Čtěte také

Hlubší ponor do světa literatury nabídne Jan Lukavec, publicista a autor řady knih, mezi které patří i publikace Imaginární zoologie nebo Bytosti na pomezí: Texty o literární fantastice. Lukavec v rozhovoru zmiňuje fenomén demokratizace spektra hrdinů, kteří obydlují svět literatury pro děti a mládež. Jako příklad uvádí i knížku Baciláci vyprávějící o polepšeném Bacilákovi Samovi, který se přidal na stranu bílých krvinek. Přidává i komentář, v němž napříč světem literatury ukazuje pestrou škálu zombie. „Nejčastěji je to ale tlupa hnusáků ohrožujících živé,“ dodává k pověsti zombíků Jan Lukavec.

Jaké fámy přinesl rok 2020? Můžou zombie zažít na stránkách knih i milostnou romanci? Poslechněte si celý záznam ArtCafé.

Pořad připravila: Tereza Lišková
Hudbu vybral: Václav Havelka

Spustit audio

Související