Kozelka, Krchovský, Topol, Placák a Pelc. Poslechněte si povídky pěti osobností českého undergroundu 80. let

20. srpen 2021

V cyklu Povídka se připojujeme k Létu v undergroundu, tentokrát uslyšíte pětici textů z 80. (nebo raných 90.) let. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Milan Kozelka: Život na Kdysissippi
Připravila: Martina Toušková
Účinkuje: Jaroslav Achab Haidler
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2019

J. H. Krchovský: Jakoby...
Autorské čtení povídky z jara roku 1983
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020

Filip Topol: Jako pes
Připravila: Veronika Pospíšilová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Čte: Jiří Vyorálek
Natočeno: 
2016

Petr Placák: Duch Velkého Javoru. Šumavské putování
Povídku z knihy Cestou za dobrodružstvím Připravil Dominik Mačas.
Účinkuje: Michal Štěrba
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 19. 8. 2021

Jan Pelc: Tři setkání
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Jan Holík
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 20. 8. 2021

Osmdesátá léta nezačala pro československý underground zrovna šťastně. Hned na začátku dekády vyvlastnilo Ministerstvo vnitra barák legendární komuny v Nové Vísce u Kadaně, kde mj. žila redakce Vokna a vzniklo pět prvních čísel tohoto undergroundového magazínu (připravované šesté už nevyšlo).

Řada mániček odešla v průběhu těchto let do exilu za svobodným životem, bez fyzického i psychického týrání ze strany StB. Do Kanady emigroval Vratislav Brabenec, Charlie Soukup do Francie, Sváťa Karásek do Švýcarska, Zbyněk Benýšek, Miroslav „Skalák“ Skalický, Karel „Kocour“ Havelka, Zdeněk „Londýn“ Vokatý do Rakouska a další a další. Svůj podíl na tom měla akce Asanace, kterou StB usilovala o vystěhování „nepohodlných“ občanů, hlavně chartistů, z Československa.

Čtěte také

Na konci roku 1981 zatkla StB šéfredaktora Vokna Františka „Čuňase“ Stárka, básníka Ivana Martina Jirouse a na udání písničkáře Jima Čerta ještě Michala Hýbka a Milana „Fricka“ Friče. Začal proces s Voknem a všichni obvinění skončili do vězení.

V samizdatu ale také v této době začala publikovat druhá generace autorů českého undergroundu, která se soustředila kolem samizdatového časopisu Jednou nohou, pozdější Revolver revue. Byli to Jáchym Topol, Vít Kremlička, Viktor Karlík, Petr Placák, J. H. Krchovský a další. V podzemí začaly koncertovat nové kapely, například Psí vojáci s Filipem Topolem nebo Garáž s Tonym Ducháčkem. A konec vše napraví. Hned po propuštění pokračuje František „Čuňas“ Stárek ve vydávání Vokna (i když ještě s jednou zastávkou ve vězení). S rozvojem a lepší dostupností kopírovacích a množících technik nastává boom samizdatu. Režim už má na kahánku. Ještě kolem sebe kope, ale Listopad už je za dveřmi...

Spustit audio

Související