Koncert za konec války na Ukrajině. Pražským Rudolfinem zní Válečné requiem Benjamina Brittena

21. únor 2023

V předvečer výročí ruské invaze na Ukrajinu připravil Pražský filharmonický sbor pod taktovkou svého hlavního sbormistra Lukáše Vasilka mimořádný koncert. Uskuteční se dnes od 19.30 v pražském Rudolfinu a programu bude Válečné requiem od britského skladatele Benjamina Brittena. Na Vltavě si koncert můžete naladit v přímém přenosu.

Uvedením tohoto monumentálního vokálně-instrumentálního díla s protiválečným vyzněním chce sbor poukázat na stále probíhající vojenský konflikt na Ukrajině. Pod Vasilkovým vedením vystoupí také orchestr PKF – Prague Philharmonia posílený o členy Kyjevského symfonického orchestru a České filharmonie. Na koncertě se budou podílet také tři pěvečtí sólisté a členové Dětského pěveckého sboru Radost.

Benjamin Britten (1954)

Benjamin Britten, který proslul především jako operní skladatel, zkombinoval ve svém Válečném requiem liturgický text s anglickými verši. Ty pocházejí z pera důstojníka britské pěchoty Wilfreda Owena, který padl na západní frontě jen několik dní před koncem první světové války. Premiéra Válečného rekviem se uskutečnila v květnu 1962 u příležitosti vysvěcení obnovené katedrály v anglickém Coventry, která byla zničena bombardováním za druhé světové války, v roce 1940. Umělecká náročnost a enormní nároky na provozovací aparát jsou důvodem, proč se tato Brittenova skladba uvádí jen zřídka. Vedle smíšeného pěveckého sboru, velkého orchestru a trojice pěveckých sólistů obsadil skladatel také chlapecký sbor a komorní orchestr.

V pražském Rudolfinu dnes bude Válečné requiem v rukou hlavního sbormistra Pražského filharmonického sboru a zároveň dirigenta, Lukáše Vasilka.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související