Koncert bez hranic v industriálním hávu: Legendární Einstürzende Neubauten a švýcarská naděje Camilla Sparksss

10. květen 2020

Aktuální vydání Koncertů bez hranic jsme věnovali především kapele, která měla vystoupit v sobotu 22. května v Praze, aby podpořila vydání své nové desky. Řeč je o industriální legendě Einstürzende Neubauten, která v letošním roce vydala album Alles in Allem. Na Vltavě zazní ze záznamu jejich vystoupení na jaře roku 2005 ve velkém sále Lucerny v Praze.

Němečtí Einstürzende Neubauten jsou jednou ze stěžejních kapel industriální scény. Brzy po svém vzniku v roce 1980 zaujali poměrně širokou masu posluchačů hudbou, jejímž středobodem byly industriální artefakty jakožto netradiční hudební nástroje, a happeningy, které se odehrávaly například na stavbách nebo v industriálních halách.

Blixa Bargeld a spol. jsou i po letech uznávanou kapelou, průběžně natáčí i speciální projekty, jako třeba album Lament věnované 1. Světové válce. Za zmínku stojí různé kooperace zpěváka Blixy Bargelda nebo spolupráce Alexandra Hackeho se svou ženou Danielle de Picciotto. Jako sólisté jsou nicméně aktivní i ostatní členové kapely.

Ve vltavském Koncertu bez hranic se vrátíme do roku 2005, kdy pětice v rámci evropského turné postavila svůj set především na obsahu tehdy rok starého alba Perpetuum Mobile a předchozí řadovky Silence Is Sexy. Došlo ale i na řadu zřídka hraných skladeb, na což kapela před jejich odehráním neopomene upozornit. Blixa Bargeld několikrát mezi písničkami zdůrazňuje nadstandardní vztah kapely k České republice a k Praze. Silný ohlas publika mu dává za pravdu.

Druhou část pořadu obstará vystoupení švýcarsko-kanadské zpěvačky, skladatelky a vizuální umělkyně Barbary Lehnhoff. Ta jako Camilla Sparksss tvoří a koncertuje už téměř dekádu, především doma ve Švýcarsku. V roce 2016 byla nominována na Swiss Music Prize s post-punkovou kapelou Peter Kernel.

Jako sólistka se věnuje temnější elektronice, do které implementuje taneční, industriální, dubové i rockové elementy. Na svém kontě má Camilla Sparksss dvě řadová alba, přičemž to druhé nazvané Brutal, jí nominovalo na nejvýznamnější evropský showcase festival, lednový Eurosonic Noorderslag.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související