Jana Knitlová: Soukromá derniéra. Příběh dvou herců na útěku z nacistického Německa

8. květen 2020

Dva němečtí herci, kteří na svém útěku z nacistického Německa našli dočasný azyl v Praze, zkoušejí hru, v níž rozehrávají různé varianty vlastního osudu. Situace lidí, kteří se dostali do střetu s totalitní mocí, s nimi můžete prožít v rozhlasové adaptaci původně divadelní hry Jany Knitlové nazvané Soukromá derniéra. V hlavních rolích Hana Maciuchová a Boris Rösner. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Hela Skalski – Helena (Hana Maciuchová) a Baron Klaus von Bergen – Klaus (Boris Rösner)
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1992

Jana Knitlová je známá především jako úspěšná scenáristka dětských filmů, ale rozhlasoví posluchači ji dobře znají i jako autorku a režisérku rozhlasových her nebo dokumentů. Začátkem devadesátých let adaptovala pro rozhlas vlastní původně divadelní hru Soukromá derniéra, ve které dovedným způsobem využívá principu divadla na divadle.

Jediná možnost, jak vyzrát na osud

Na začátku sledují posluchači setkání vlivného nacisty barona Klause von Bergen a populární filmové herečky Hely Skalski, kterou chce německá tajná policie získat ke spolupráci. Dramatický souboj státní moci a sebejisté filmové divy se však v určitém okamžiku láme a posluchač zjišťuje, že to, co sledoval, byla divadelní zkouška německých antifašistů.

V zoufalé existenční situaci si herci od aktuální hry slibují, že jim umožní vycestovat do bezpečí a zachránit se. Jejich zoufalství se stupňuje, když vyjde najevo, že i jeden z nich již přistoupil na tajnou spolupráci, společně se pokusí vše ještě jednou „uhrát“ a smluví se na taktice dvojitých agentů. Nález odposlouchávacího zařízení jim však ukáže jedinou možnost, jak skutečně „vyzrát na osud“: Smrt z vlastního rozhodnutí.

Čtěte také

Jana Knitlová se narodila v roce 1942 v Praze. Vystudovala režii a dramaturgii na DAMU. Působila jako zpěvačka a herečka v Semaforu, v divadle Paravan a dalších. Publicisticky přispívala do rozhlasového pořadu Mikrofórum a jako reportérka působila v Československé televizi. V letech 1967–74 byla lektorkou a později dramaturgyní v Divadle Jiřího Wolkra. V letech 1974–86 pracovala jako dramaturgyně Filmového studia Barrandov, kde od roku 1987 působila také jako scenáristka. Nyní je ve svobodném povolání.

Píše rozhlasové a divadelní hry, prózu pro dospělé a pro děti. Je autorkou řady filmových scénářů: Krakonoš a lyžníci (1980), Bota jménem Melichar (1983), Německý uprchlík (1995), Eine kleine jazzmusic (1996), Hodiny od Fourniera (1997), Poklad pana H. (1998), Specialita šéfkuchaře (2000), Vrah jsi ty (2003).

autor: kon
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.