Koncert bez hranic: Ravi Shankar a Anoushka Shankar. Sitár jako prostředek k naplnění tradičních hodnot i k vyjádření soudobých pocitů

26. duben 2020

7. dubna 2020 uběhlo 100 let od narození mistra indického sitáru Ravi Shankara. Jeho umění si připomínáme záznamem z vystoupení v Berwalldově koncertní síni Švédského rozhlasu ve Stockholmu na sklonku března roku 1989. Na závěr pořadu si představíme novou EP kolekci zpívaných skladeb jedné z Raviho dcer Anoushky.

Ravi Shankar začínal veřejně vystupovat už jako dítě v taneční skupině svého staršího bratra Udaje, která už ve 30. letech účinkovala v Evropě a Spojených státech. Pak se ale soustředěně učil na sitár a během. Koncertovat do světa vyrazil až jako zkušený, doma etablovaný hudebník – od roku 1956.

Na výsluní popularity jej vynesla vlna zájmu západních mladých lidí o východní filozofie a meditace. Objevil se po boku rockových hvězd na prestižních festivalech.

„… mělo to i svou negativní stránku. Povrchnost, byla to spíš jen móda. Když se George Harrisson stal mým studentem, mnoho mladých lidí mě bralo jako jeho guru. Přicházeli za mnou, ale netušili, o čem má hudba je. A pak tu byla také otázka drog. S těmito věcmi jsem musel celou dobu zápasit“ řekl Ravi Shankar v rozhovoru se švédským producentem Stenem Sandahlem v předvečer koncertu. V našem pořadu uslyšíte z rozhovoru několik ukázek.

Raviho Shankara na koncertě doprovázeli Kumar Bose na tabla a na tanpury Björn Weinrich a Sukanya Shankar, Raviho manželka, která je také matkou Anoushky.

Nová EP deska Anoushky Shankar se jmenuje Love Letters. Její skladby jsou uzavřenými kratšími tvary s hlubokou dávkou emocí. Na komorním a vytříbeném výsledném tvaru písní mají velkou zásluhu další dámy. Na prvním místě jmenujme Alev Lenz. Tato německo-turecká písničkářka je spoluproducentkou EP desky a spoluautorkou řady písní, kterým zároveň dodává zvukovou špičku svým jasným sopránem. K dalším patří britská cellistka jamajského původu Ayanna Witter-Johnson, britská kontrabasistka Nina Harries anebo afro-francouzsko-kubánské sestry, které si říkají Ibeyi.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.