Poslechněte si záznamy koncertů ve znamení soulu: Black Pumas a Lee Fields

19. duben 2020

Poslechněte si živé záznamy koncertů legendárního amerického zpěváka Lee Fieldse se skupinou The Expressions a čerstvého objevu z Texasu, formace Black Pumas.

Black Pumas v roce 2017 založili Eric Burton a Adrian Quesada. Dvojice vydala loni skvěle přijaté eponymní album, za které se letos v únoru dokonce dočkala nominace na prestižní ceny Grammy v kategorii Best New Artist. Jejich písně mohou snadno připomenout například tvorbu The Black Keys nebo Michaela Kiwanuku, ztěžklý psychedelický opar, který skupinu z texaského Austinu zdobí, ovšem nijak neskrývá soulové hloubky ani hitové melodie.

Vše vyniklo už na albu, které téměř neznámou skupinu proslavilo v podstatě během několika dní, ovšem doménou Black Pumas jsou zejména živé koncerty, kde všechny své přednosti dokáží za pomoci rozšířené sestavy náležitě využít. Pokud situace dovolí, bude si moci jejich produkci letos v létě vychutnat i české publikum.

Lee Fields během své téměř padesátileté kariéry spolupracoval s takovými esy jako B. B. King, Bobby Womack nebo se skupinou Kool and the Gang. Někteří z posluchačů možná poznají jeho hlas díky tomu, že nazpíval většinu vokálů v životopisném filmu Get On Up, který mapuje osudy jeho celoživotního vzoru, Jamese Browna.

S doprovodnou skupinou The Expressions spolupracuje už téměř čtyřicet let, ale jako sólistovi se mu poměrně dlouho nedařilo. To se změnilo až v posledním desetiletí, kdy se jeho alba konečně těší zasloužené pozornosti. Koncert z loňského ročníku festivalu A Summers Tale zastihl Lee Fieldse na turné k jeho dosud poslednímu albu It Rains Love a písně z něj tvoří také většinu repertoáru.

Spustit audio

Související