Když vynášeli z Roxy suť, vynášela jsem ji taky. Od té doby si prostor pro divadlo ráda připravuji sama, říká Denisa Václavová

9. květen 2023

Když před třiceti lety narazila v Dlouhé ulici na skupinu lidí, která čistila prostor po bývalém kině, přidala se k ní. V místě budoucího klubu Roxy zrovna vznikala výstava, a právě vyklízecí práce přivedly Denisu Václavovou k touze dělat kulturu v místech, která pro ni nejsou uzpůsobená. Dnes už 28 let pořádá festival 4+4 dny v pohybu a návštěvníky na něj láká do sportovní haly Erpet. S Denisou Václavovu mluvil ve Vizitce Ondřej Cihlář.

Holešovický pivovar, bubenečská čistírna odpadních vod nebo haly ČKD – tam všude se v minulosti konal festival současného umění 4+4 dny v pohybu, u jehož zrodu stála v 90. letech kurátorka a kulturní organizátorka Denisa Václavová. Letošní jarní ročník (11. – 20. května), postavený na výstavě Všechno patří všem kurátorované Jiřím Ptáčkem a také na sadě edukačních programů pro školy, opět zavítá do sportovní haly Erpet, která v minulosti sloužila házenkářům či golfistům.

Čtěte také

„Naše site-specific srdce pookřálo, že se v hale s minigolfovými kopečky můžeme výtvarně vydovádět,“ usmívá se žena, která se divadlu s přesahem do site-specific projektů věnuje celý život – jako studentka DAMU, pedagožka tamtéž i jako někdejší doktorandka na UMPRUM. Snem jejího týmu bylo alespoň jednou festival uspořádat v obchodním centru mezi jednotlivými obchody. To se prozatím nepodařilo, jak ale ve Vizitce řekla, festival právě prochází procesem vaření a jeho budoucnost bude záležet nejen na místech, která se (ne)podaří festivalu pro své performance sehnat, ale také na lidech. „Nevíme, co uvaříme. Vnímám to jako moment prověřování. Chci k festivalu zvát mladší osobnosti, kurátory, nechat jim větší prostor. Nabídnout to, co jsme vybudovali, novým myšlenkám,“ konstatuje.

4+4 dny v pohybu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.