Když dozněl potlesk. Z rozhovorů a esejů legendárního klavíristy Alfreda Brendela

12. květen 2022

O literatuře, hudbě nebo filmu i o sympatiích k surrealismu a absurdnu. Poslechněte si výběr z rozhovorů a esejů rakousko-britského klavíristy, básníka a spisovatele Alfreda Brendela. Účinkují Petr Stach a Jan Vlasák. Premiéru najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Petr Stach, Jan Vlasák
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Helena Medková
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 12. 5. 2022

Alfred Brendel (1931) bývá považován za jednoho z největších pianistů všech dob. Narodil se v Loučné nad Desnou v okrese Šumperk v rodině nehudebníků. Do svých šesti let žil v Československu, poté se rodina odstěhovala do Záhřebu v Jugoslávii a pak do rakouského Štýrského Hradce. Na hodiny klavíru začal docházet v šesti letech, poprvé veřejně koncertoval ve Štýrském Hradci, když mu bylo sedmnáct.

Alfred Brendel se během své kariéry 60 let soustavně věnoval skladatelům středoevropského kulturního prostoru od Bacha přes Schuberta, Liszta až po Schönberga. (Jako první na světě například nahrál v 50. a 60. letech kompletní Beethovenovo dílo).

Je znám i svým smyslem pro absurditu a specifický humor. Ve vybraných textech na sebe prozrazuje mnohé, ale zároveň nesklouzává k „autobiografii“ či bulváru.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.