Katherine Mansfieldová: Její první ples

22. listopad 2014

Povídka anglické spisovatelky.

Poslouchejte na Vltavě 22. listopadu 2014 v 11:31.


Katherine Mansfieldová (14. října 1888-9. ledna 1923) proslula především modernistickými povídkami. Narodila se a byla vychována na Novém Zélandu, v patnácti letech odjela spolu se svými sestrami studovat do Londýna, z něhož se na Nový Zéland ještě vrátila.

Jako devatenáctiletá se opět ocitla v Anglii, kde se spřátelila například s D. H. Lawrencem nebo Virginií Woolfovou. Ta o ní prý prohlásila, že byla jediným spisovatelským talentem, na který kdy žárlila.

Mansfieldová měla několik vášnivých vztahů s muži i ženami. Byla dvakrát provdaná, zemřela na tuberkulózu ve věku 34 let.

Mansfieldová psala drobné obrázky z všedního života, napolo dramatické, napolo lyrické zkratky příběhů, často zaměřené k důležitému, přesně odpozorovanému detailu. Často se ve svých povídkách obírá námětem bezbranných a bezradných dívek, odtržených od lidského společenství, což je také případ chovanky dívčího penzionátu v povídce Její první ples.


Čte: Ljuba Krbová

Autorka: Katherine Mansfieldová Překlad: Aloys a Hana SkoumaloviRežie: Maria Křepelková

Natočeno v roce 1997.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.