Ať jsi dirigent, nebo farmář, úkol máš stejný. Nahrávky Sira Johna Eliot Gardinera v Poledních koncertech

23. duben 2023

Dvacátého dubna slaví své 80. narozeniny John Eliot Gardiner, britský dirigent, který zásadně ovlivnil scénu autentické interpretace staré hudby. Polední koncerty v tomto týdnu budou patřit zcela jeho nahrávkám.

„Ať jsi dirigent, nebo farmář, úkol máš stejný. Vždycky jsi jenom správce toho, co ti roste pod rukama,“ říká Gardiner. A jeho přirovnání k farmaření není náhodné, sám se mu totiž na svém pozemku v britském Dorsetu věnuje.

V poledních koncertech zazní hudba britské renesance vedle německého romantismu, symfonické skladby Antonína Dvořáka a samozřejmě Johann Sebastian Bach, se kterým Gardiner trávil dětství. „Vyrůstal jsem pod dohledem kantorovým. Slavný Hausmannův portrét Bacha dostali mí rodiče za to, že ho uchovali v bezpečí během války. Zaujímal čestné místo na podestě prvního patra ve starém mlýně v Dorsetu, kde jsem se narodil. Když jsem šel večer spár, snažil jsme se vyhnout jeho hrozivě upřenému pohledu.“ Dnes je z Gardinera jeden z největších znalců Bachovy hudby a taky autor výborné monografie Hudba na nebeském hradě.

Spustit audio

Související