Jiří Čehovský: Kdo byl Samuel Hahnemann. Životní příběh německého lékaře a zakladatele homeopatie

24. duben 2022

Německý lékař, chemik, překladatel a především zakladatel homeopatie. Tak by mohla znít odpověď na otázku z názvu rozhlasové hry Jiřího Čehovského Kdo byl Samuel Hahnemann. Ve vltavské řadě Hra pro pamětníky ji uvádíme v obnovené premiéře po více než dvaceti letech. V hlavních rolích Rudolf Hrušínský st., Eduard Cupák, Radoslav Brzobohatý a další. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Holz (Martin Stropnický), Müller (Jiří Schwarz), Hahnemann (Radoslav Brzobohatý), Gelner (Eduard Cupák), Schwarzenberg (Rudolf Hrušínský st.), Hostinský (Jiří Bruder), Matka (Marie Marešová), Henrietta (Jana Štěpánková), Jiný lékař (Radim Vašinka), Lékárník (Jan Teplý), Radní (Josef Somr, Ferdinand Krůta), Soudce (Pavel Rímský), Komentátor (Otakar Brousek st.), Služka (Marie Třešňáková), Komorník (Vlastimil Hašek), hlasy (Pavel Karbusický, Magda Karbusická)
Dramaturgie: Marie Říhová
Režie: Michal Pavlík
Natočeno: v roce 1990

S. F. Ch. Hahnemann se narodil v Míšni roku 1755, studoval medicínu na univerzitách v Lipsku, ve Vídni a v bavorském Erlangenu. Začal se věnovat lékařské praxi, ale postupně v něm rostla nespokojenost s výsledky, které v léčbě pacientů přinášely tehdejší metody.

Hahnemann tedy na čas léčení zanechal a věnoval se překladům odborné lékařské literatury. V knize skotského lékaře Williama Cullena Materia medica o vlastnostech léků ho zaujalo vysvětlení účinků chininu při léčbě malárie. Cullenova kniha připisovala léčivou schopnost chininu jeho hořké a svíravé chuti, která povzbuzuje žaludeční činnost. Hahnemann si však položil otázku, proč malárii neléčí i jiné hořké žaludek povzbuzující látky, a rozhodl se vyzkoušet účinky chininu sám na sobě. Od tohoto experimentu se odvozuje vznik léčebné metody homeopatie, založené na tzv. Zákonu podobnosti, poznatku, že „Látka, která u zdravého člověka vyvolá určitý soubor příznaků, dokáže tytéž příznaky u nemocného léčit.“

Nejen léčit, ale uzdravovat

O prosazení svých novátorských léčebných postupů bojoval Samuel Hahnemann po celý život. Hra Jiřího Čehovského přibližuje nejen slavný proces, kdy Hahnemanna žalovali lékárníci města Lipska, ale především nekompromisnost a odvahu lékaře, který toužil pacienty nejen léčit, ale opravdu uzdravovat.

Pro řadu her pro mládež natočil inscenaci hry režisér Michal Pavlík v roce 1990. V hlavních rolích jsou ke slyšení skvělí herci Rudolf Hrušínský st., Eduard Cupák, Radoslav Brzobohatý, Josef Somr, Martin Stropnický, Jiří Schwarz, Jana Štěpánková, Pavel Rímský a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související