Helena Šoltészová: Počítej, ale moc nepočítej! Opatrná satira o fenoménu melouchaření

10. duben 2022

Miroslav Masopust a Vítězslav Jandák v hlavních rolích komedie, která měla za úkol pranýřovat nedostatky socialistického občanského soužití. Rozhlasová inscenace byla natočená v roce 1980, ve vltavské řadě Hra pro pamětníky ji uvádíme v obnovené premiéře po více než třiceti letech. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudební improvizace: Miroslav Angr
Osoby a obsazení: Luboš Vyhlídka (Miroslav Masopust), Jarda Rajblík (Vítězslav Jandák), Zezulka, mistr (Jiří Němeček), strýc Liška (Ilja Prachař), Kecina (Lubomír Lipský), Berka (Vladimír Krška), Helenka, nevěsta (Jorga Kotrbová), tchýně, její matka (Dana Medřická), sousedka (Jaroslava Drmlová), Jana (Ljuba Krbová), papoušek (Antonín Jedlička) a Karel (Karel Fořt) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1980

Že řemeslo má zlaté dno, to vám potvrdí každý automechanik. Luboš Vyhlídka a Jarda Rajblík jsou machři svého oboru, kteří si přijdou na své i v časech socialistických pořadníků na novou škodovku a chronického nedostatku součástek. Každá koruna se hodí, zvlášť teď, když má Luboš před svatbou. Kdo chce žít a ne živořit, ten se musí vyznat v terénu šedé ekonomiky, kde se dá sehnat všechno, co na socialistickém trhu služeb chybí.

Komedie Heleny Šoltészové Počítej, ale moc nepočítej! patří do řady původních rozhlasových her, které měly za úkol pranýřovat nedostatky socialistického občanského soužití. Předmětem opatrné statiry se autorce stal oblíbený fenomén melouchaření. Zápletka se točí kolem svatby jednoho z automechaniků, svou roli v ní sehrají „očesaná“ oktávka strýce z Moravy a očekávaný nový saab od nevěstiných rodičů.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.