Jan Němec: Stoletý mladík, který hledal probuzení

9. září 2022

Člověka až udiví, co všechno vyšlo před sto lety. Zvlášť literární modernismus pořádal celoroční žně. Nejdřív se objevil nepřehlédnutelný a zároveň trochu nepřehledný Joyceův Odysseus. Na podzim pak zprvu časopisecky a posléze knižně vyšla Eliotova Pustá zem; ta se, mimochodem, česky letos objeví v novém překladu Petra Onufera. A pokud by to někomu nestačilo, Virginia Woolfová Odyssea a Pustou zemi doplnila románem Jákobův pokoj.

Před sto lety však také vyšla kniha, které s modernismem nemá nic společného, dokonce ani nebyla napsána anglicky. Ne, nemám na mysli Čapkův Krakatit, i když i ten letos slaví sto let. Literární historikové by mě asi ukamenovali, ale kdybych měl z roku 1922 zachránit jediné dílo, byla by to asi novela Hermanna Hesseho Siddhártha.

Čtěte také

Siddhártha ovšem zachraňovat nepotřebuje, protože mezi čtenáři skutečně žije dodnes. Pocitově patří ke knihám, jako jsou Malý princ, Muž, který sázel stromy nebo v pokleslé podobě Alchymista Paola Coelha. Typus je malý příběh s velkým přesahem; v některých případech až příliš velkým.

Nepamatuju si už, kdy jsem Siddhárthu četl poprvé, ale vím, že podruhé jsem ho celého přečetl nahlas. Bylo to ve městě Tišnov na jedné lavičce, směr Brno zatím odjížděl jeden vlak za druhým. Má posluchačka do těch vlaků odmítala nastupovat, dokud knihu nedočteme. Skončili jsme až za tmy, kdy už nic nejelo. Siddhártha v knize dosáhl probuzení a my jsme tu noc spali v parku.

Čtěte také

Hermann Hesse Siddhárthu napsal pod vlivem své návštěvy Indie a jako součást vlastního duchovního hledání. Občas se má za to, že jde o zbásněný životopis Buddhy, a nějakou dobu to tak skutečně vypadá. Bráhmanův syn opouští otcovský dům, přidává se k asketům, aby našel svou pravou podstatu, případně to, že člověk žádnou nemá…

Hesseho hrdina však není Siddhártha Gautama, jak zní jméno historického Buddhy. S Buddhou se naopak v klíčové pasáži knihy potkává a odchází od něj. Ne proto, že by s ním nesouhlasil, ale protože pravdu musí každý najít sám, sám ve svém nitru. Odmítnout je třeba vše, co není přímo ono, aby pak šlo přijmout vše.

Čtěte také

Přestože Hesse Siddhárthu napsal už před sto lety, skutečně populárním se stal až v 60. letech. Beatnici a po nich generace hippies začali objevovat východní náboženství a Siddhártha leckomu posloužil jako iniciační kniha. Siddhártha je však ten typ úvodu, po kterém by už člověk vlastně nemusel číst nic dalšího, kdyby ho pojal celého. Ostatně právě proto se tento typus knih čte opakovaně: vracíme se pořád na začátek, abychom mohli vyrazit zase o něco dál.

autor: Jan Němec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.