Jan Němec: Mé relé je skvělé

12. červen 2024

Médii nedávno proskočila zpráva, že americká herečka Scarlett Johansson hodlá žalovat společnost Open AI, která stojí za jazykovým modelem ChatGPT. Nová verze chatovacího robota vylepšila verbální konverzaci, problém je však v tom, že jeden z použitých hlasů se podezřele podobá tomu hereččinu. Rozpoznat rozdíl prý nebyli s to ani její nejbližší.

Proč vlastně chceme, aby umělá inteligence měla náš hlas? Možná proto, že toužíme zhynout vlastní rukou, mohla by znít odpověď technologického skeptika.

Čtěte také

Pravda je, že touha připodobnit umělé bytosti člověku sahá hluboko do minulosti. Ruku na srdce, Frankenstein i Golem působili tak děsivě právě proto, že se nám podobali. Hranatí roboti s anténami, jako byl třeba ten z už téměř třicet let starého filmu Číslo 5 žije, vyvolávají přinejlepším úsměv: máme sklon vnímat je jen jako trochu chytřejší vysavače.

Ze světové literatury se zdá zřejmé, že pokud chce člověk stvořit opravdové monstrum, musí mít lidskou tvář. Nebo aspoň hlas.

Zároveň je třeba říct, že lidé tuhle fatální chybu neudělali jako první. Také Bůh prý stvořil člověka k obrazu svému. Můžeme se jen domnívat, proč to udělal, případně spolu s ateistickými filosofy namítat, jestli to náhodou nebylo naopak. Podstatné je, že také člověk se hned zkraje biblického příběhu vymknul z Božího plánu. Jablko, které pojedl, se podobá šému, kterým se oživoval Golem.

Čtěte také

Skoro jako by to byly dva základní parametry všech nových bytostí. Zaprvé, musejí se podobat svému stvořiteli, zadruhé, musejí se mu záhy vzepřít. Je to tak s rodiči a dětmi, Bohem a lidmi a možná to tak bude i s člověkem a umělou inteligencí.

Literatura z žánru science fiction je samozřejmě podobných příběhů plná, roboty z Čapkova R.U.R. počínaje, Terminátorem konče.

Dát umělé inteligenci podmanivý hlas slavné herečky samozřejmě není nevinné. Z magických tradic víme, že hlas usazený v tom správném hrdle je mocným nástrojem k podmanění světa. Zvlášť pokud může mluvit k milionům. A technologie jsou dnes nejlepší tribuna. 

Čtěte také

Ačkoli je možné, že z hlediska firmy Open AI jde také jen o vtip. Byla to totiž právě Scarlet Johansson, kdo v deset let starém filmu Ona namluvil hlas umělé asistentky Samanthy, do které se osamělý hlavní hrdina zamiluje. V Open AI zjevně chtějí, abychom jejich umělou inteligenci také milovali, usínali s ní na jednom polštáři a ráno se zajímali, co se jí zdálo. Napadají mě jen dva důvody: buď, že láska hory přenáší, nebo že člověka nejlépe ovládá ten, koho miluje.   

„Vždycky, když jsem otevřela pusu a svým barytonem pronesla To želé je skvělé, poslali mě domů, ať se vrátím, až mě přestane bolet v krku,“ vzpomíná herečka v jednom rozhovoru na svoje začátky v reklamním průmyslu. No, mně by ani nevadilo, kdyby umělá inteligence neříkala nic jiného. Ale je mi jasné, že i kdyby stokrát zopakovala to želé je skvělé, po sto první řekne: A co teprve mé relé!  Mé relé je skvělé!

autor: Jan Němec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.