Humorná, ale trochu rozvleklá anabáze zamilovaného dandyho. Lukáš Csicsely napsal druhou prózu pro dospělé čtenáře

24. únor 2021

Spisovatel a scenárista Lukáš Csicsely se vedle psaní pro rozhlas či film věnuje rovněž literární tvorbě a do povědomí českých čtenářů se zapsal především jako autor knih pro děti. Coby prozaik debutoval v roce 2016 novelou Svátek a loni vydaný román Nejkrásnější pohřeb Jana Huga je teprve jeho druhou knihou určenou dospělým čtenářům.

Třísetstránkový román vyšel v nakladatelství Vyšehrad jako šestý svazek edice Tvář, věnované původní české próze. Autorkou půvabné obálky i několika ilustrací je Ilona Polanski, známější coby polovina ilustrátorského dua Tomski&Polanski. Její charakteristický rukopis přitom dobře koresponduje jak s hravostí autora textu, tak se stylizovaným projevem titulního hrdiny.

Kniha Lukáš Csicsely: Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

Jan Hugo je totiž bytostný dandy, který má ovšem tu smůlu, že se narodil v Hlučíně, obci připomínající skanzen a proslulé jedinou věcí – výrobou tradičního ovocného jogurtu. Mladík obdařený nadměrně vyvinutým estetickým cítěním nenašel v takovém prostředí jiný způsob seberealizace, než byla přehnaná péče o vlastní zevnějšek a nácvik domněle vybraného chování. Není proto divu, že blazeovaného hejska, kterému navíc chybí jedno ucho, jež mu utrhl vlastní otec, mají ostatní za směšného podivína. On je však skálopevně přesvědčen o své výjimečnosti, a když jednoho dne zaslechne okouzlující zpěv neznámé dívky, rozhodně se získat její srdce. Pátrání po tajemné Zpěvance, jak si svou femme fatale pojmenuje, přinutí Huga opustit rodný zapadákov a po cestě plné nebezpečných i zábavných peripetií jej dovede na místo, které je stejně záhadné jako jeho vyvolená.

Hlavní devízou románu je titulní hrdina

Stěžejní motiv románu Nejkrásnější pohřeb Jana Huga ovšem bezesporu představuje sám jeho protagonista, který oplývá množstvím nevšedních atributů, ať už jde o vzhled, jazyk, charakter nebo pohled na svět i sebe sama. Právě jeho celková odlišnost, která nezřídka působí až groteskně a kvůli níž se opakovaně ocitá v nezáviděníhodných situacích, se stává hlavním motorem celého vyprávění. Titul tak připomíná jakousi moderní pohádku pro dospělé, které je zároveň osobitým pokusem o humoristickou prózu. Autor by si však měl příště lépe ujasnit, pro koho svůj text píše – jestli pro dospělého čtenáře, nebo spíše pro mladší ročníky. Takhle totiž hrozí, že jeho vypravěčský talent a smysl pro ironii plně neocení jedni ani druzí.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související