Překvapivě reálný příběh o zápasu dobra a zla. Nový román Markéty Pilátové hraje na strunu českého „něcismu“

11. únor 2021

Naším neutuchajícím zájmem o věci mezi nebem a zemí se nechala při psaní svého nového románu inspirovat spisovatelka, publicistka a hispanistka Markéta Pilátová. Třísetstránková próza nesoucí titul Senzibil vyšla v nakladatelství Torst a čtenářům nabízí poutavý příběh s množstvím fantastických motivů, který se přitom výrazně opírá o skutečné události a postavy.

Přebal knihy Markéty Pilátové: Senzibil

Není to zdaleka poprvé, co se autorka ve svém díle vydala za hranice reality. Ostatně i ve svém předešlém románu, nazvaném S Baťou v džungli, udělala vypravěče z ducha Jana Antonína Bati. Nejblíže z jejích starších próz má ovšem k Senzibilovi patrně její druhý román Má nejmilejší kniha, v němž výraznou roli hraje mytologická rovina příběhu. Ostatně citát spisovatele Fernanda Pessoy – „Všichni víme, že zemřeme; všichni cítíme, že nezemřeme.“ –, který si tenkrát zvolila za motto celé knihy, by nadmíru slušel i jejímu novému románu.

Markéta Pilátová v něm totiž nevypráví o ničem menším, než je odvěký souboj dobra a zla. A protože se jedná o střet, který se může odehrávat po dlouhá staletí napříč několika generacemi, ale i během krátké chvíle v nitru jediného člověka, nalezneme mezi jejími hrdiny jak obyčejné smrtelníky – byť většinou obdařené neobyčejnými schopnostmi –, tak i bytosti a entity stojící mimo čas. Příběh odehrávající se z nemalé části v duchovní sféře je ovšem zasazen do zcela reálných kulis, v nichž se odrážejí autorčiny důkladné rešerše i její osobní vztah k vybranému regionu.

Magický kraj s temnou historií

Čtěte také

Své vyprávění totiž s ohledem na již naznačené téma velmi příhodně zasadila do okolí městečka Velké Losiny v podhůří Hrubého Jeseníku, kde aktuálně sama hojně pobývá a jehož tragická historická role coby dějiště nechvalně proslulých čarodějnických procesů je obecně známa. K tomu je třeba ještě připočítat fakt, že se jedná o území moravských Sudet, kde před koncem druhé světové války žilo převážně německé obyvatelstvo. A právě tenhle magický kus země nasáklý nevinnou krví je domovem dvou senzibilů, kteří se záhy stanou klíčovými pěšáky v dalším kole nekonečného zápasu dobra se zlem.

Román Senzibil ocení všichni milovníci příběhů založených na skutečných událostech, a přitom nahlížejících za obzor životních zkušeností většiny z nás. Příběhů zručně hrajících na strunu v Čechách tak hojně rozšířeného „něcismu“, o kterém hovořívá Tomáš Halík, tedy oné s náboženstvím nijak nesouvisející víry v něco, co je nad námi…

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.