Hrdinové v poezii

7. prosinec 2015

Hrdinové na ostrovech.

Poslouchejte na Vltavě od 7. prosince 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Nicolás Guillén: Kuba je mulatka. V tomto týdnu se s hrdiny v poezii ocitneme na ostrovech. První z nich je Kuba - největší ostrov Karibiku, jehož kulturní dědictví je úctyhodné v literatuře, v hudbě i v gastronomii. Pestrá kubánská kultura v sobě spojuje evropské, africké a mnohé další vlivy, ale nebylo tomu tak vždy. Vedoucím hlasem sebeuvědomění Kubánců vůči evropské kultuře importované ze Španělska byl básník Nicolás Guillén. Připravil Michal Špína. Účinkují Markéta Frösslová, Ladislav Hampl a Hynek Chmelař.

Giorgos Seferis: Zraňující ostrov Řecko. Ostrovy mají v řecké poezii nezastupitelnou roli. Jde o světy samy pro sebe, fungující na stejném principu jako starořecké polis. Jsou nezávislé, a přitom jako by opuštěné, jako lidské bytosti, kterým nikdo nevěnuje pozornost. Cítíme z nich velkou dávku samoty. Nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1963 Giorgos Seferis píše o tragickém pocitu, který je s Řeckem spojen jako neustálé cesty lodí. Připravila Andrea Raušerová. Účinkují Hanuš Bor, Ladislav Hampl a Hynek Chmelař.

Frank O´Hara na ostrově Great Spruce Head. Ostrov Great Spruce Head leží u severovýchodního pobřeží USA. Vznikla tam umělecká kolonie, do níž patřil i básník Frank O´Hara. Báseň Zesnulému herci napsal pravděpodobně v pozdním létě roku 1955. Název zřejmě souvisí s tragickou nehodou herce Jamese Deana, který zemřel za volantem svého porsche 30. září 1955. James Dean, „Rebel bez příčiny“ byl ikonou mládí po 2. světové válce - a jeho tragický konec tento symbol ještě posílil. Připravil Jan Dvořák. Účinkují Ladislav Hampl a Hynek Chmelař.

Ivan Schneedorfer a jeho básně z poloostrova. Ivan Schneedorfer odešel z Československa po roce 1968. Na poloostrov Tsawwassen poblíž Vancouveru v Kanadě přišel jako hotový člověk se zkušenostmi a vzpomínkami ze svého dřívějšího domova. Básně prozrazují pozorovatele, který si žije zcela po svém, jako by něco z českého venkova přesadil na kanadský poloostrov. Připravil Josef Hrdlička. Účinkují Hanuš Bor a Hynek Chmelař.

Miloslav Topinka a trhlina v moři. Básník a psycholog Miloslav Topinka se narodil roku 1945, v roce 1967 se zúčastnil Expedice Lambaréné, která se vypravila do afrického Gabunu s humanitární pomocí. Za normalizace byl jako spisovatel umlčen a jeho knihy sešrotovány. Básník však využil času k výzkumu čtvrtého rozměru prostoru a jeho průniku s lidskou existencí. V jeho pojetí se lidské bytí uskutečňuje na ostrově ve vesmíru. Připravil Tomáš Roček. Účinkují Hanuš Bor a Hynek Chmelař.


Režie: Jaroslava Šiktancová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.