Howard Phillips Lovecraft: V horách šílenství. Výprava objeví stopy děsivé předlidské civilizace

Četba na pokračování z románu amerického spisovatele, v němž autor líčí osudy vědecké expedice do Antarktidy, která objeví v podzemí obrovitých, do té doby neznámých velehor stopy po dávné civilizaci. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravil: Petr Turek
Překlad: Stanislava Menšíková
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 23. 7. 2023

Americký prozaik, esejista a básník Howard Phillips Lovecraft (20. 8. 1890 Providence – 15. 3. 1937 tamtéž) je do jisté míry dědicem temného génia E. A. Poea. Jan Zábrana ho nazval „jedním z velmistrů hororu“, pro Josefa Škvoreckého byl Lovecraft „kuriózní staromilec, podivínský excentrik, žijící daleko od řvoucího davu“.

A oč v Lovecraftových textech jde konkrétně? Autor k tomu poznamenal: „Všechny mé povídky jsou založeny na základním mýtu, podle něhož byl tento svět kdysi obydlen jinou rasou, která při experimentech s černou magií přišla o svůj domov a byla odtud vyhoštěna, ale žije dál kdesi Venku, vždy připravena převzít Zemi zpět do svého vlastnictví.“

Román V horách šílenství vznikl počátkem roku 1931, poprvé vyšel na pokračování ve sci-fi magazínu Astounding Stories v roce 1936. Román je jedním z posledních Lovecraftových rozsáhlejších prozaických textů. A patří k jeho textům nejlepším.

autor: tur
Spustit audio

Související