Gabriel García Márquez: Eva uvnitř kočky

8. květen 2019

Svět, kde rozum sousedí s šílenstvím a život se smrtí. Povídku kolumbijského spisovatele z knihy Oči modrého psa čte Dana Černá. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Kolumbijského spisovatele, nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1982 a asi nejznámějšího představitele tzv. boomu latinskoamerické literatury netřeba dlouze představovat. Jeho romány Sto roků samoty, Láska za časů cholery, či Podzim patriarchy se dočkaly světového věhlasu. Gabriel García Márquez byl však také skvělým povídkářem. V českém prostředí patří mezi nejoblíbenější soubor s názvem Dvanáct povídek o poutnících, který zahrnuje povídky, bližší Márquezově románové tvorbě.

Povídka Eva uvnitř kočky pochází ze souboru Oči modrého psa, který vznikal v letech 1947 až 1955. Představuje Márquezovu ranou tvorbu ovlivněnou surrealismem a je svérázným příspěvkem k žánru hispanoamerické fantastické prózy u nás známé z děl Jorge Luise Borgese či Julia Cortázara. Hlas Dany Černé nás tentokrát zavede do světa, kde rozum sousedí s šílenstvím a život se smrtí...

Účinkuje: Dana Černá

Překlad: Lada Hazaiová
Připravil: Petr Šmíd
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2019.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio