Deziluzivní zkoumání i pohled za pečlivě budovaný sebeobraz. Magnesii Literu 2022 získal Klusákův Gott a Bilerova Destrukce

10. duben 2022

Z rekordních 503 přihlášených titulů vybírali porotci jedenadvacátého ročníku literárních cen Magnesia Litera ty nejlepší knihy loňského roku. Hlavní ocenění Kniha roku získal Pavel Klusák se svým portrétem Karla Gotta v kontextu jeho doby, s nímž bodoval i ve „své“ kategorii publicistiky. Nejlepší prózou se stal román Destrukce sociologa, novináře a spisovatele Stanislava Bilera.

Kniha Gott: Československý příběh od Pavla Klusáka

Demytizace legendy

Donedávna chybějící reflexe tance a zpěvu „mezi vejci“ ve světle reflektorů složité éry, jíž hudební kritik a publicista Pavel Klusák věnoval Karlu Gottovi, se dočkala uznání jak odborné poroty, tak hlavní ceny Kniha roku. Titul Gott. Československý příběh zasazuje zrod a osud první české popové hvězdy do širších souvislostí politických a kulturních dějin jeho epochy s erudicí, ale i nadhledem, který generuje absurdita popisovaných situací.

Čtěte také

„Samozřejmě, že se můj pohled na Gotta při té práci proměnil. Myslel jsem, že z těch materiálů, které obecně známe, není pravda tak dvacet procent. Nakonec se to spíš otočilo vzhůru nohama. Zjistil jsem, že jeho práce na veřejné tváři byla tak mohutná, že abych si převyprávěl ten příběh pravdivěji, musel jsem začít odjinud, než ze startovního bodu autoportrétu,“ řekl o procesu vzniku publikace Pavel Klusák.

Kafka a Musil na současném venkově

Absurdita spojuje s Knihou roku také vítěznou prózu. Třetí kniha sociologa a publicisty Stanislava Bilera nazvaná jednoduše Destrukce, ukazuje touhu po úniku na idylický venkov, který však místo selanky návratu k prostšímu životu nabízí jen zavírání očí před realitou, potírání jinakosti a udržování stávající situace.

„Novodobý vesnický román odkazuje ke kafkovské absurditě i musilovskému odcizení, a vůbec staví neotřelou literární hru, v níž má místo humor i žánrové prvky. Téma klimatické krize a souvisejících společenských problémů pak vrcholí v apokalyptické grotesce s přesvědčivým humanistickým přesahem,“ líčí stanovisko poroty.

Odkud přichází inspirace?

Vzpomínky na minulost i až deníkové záznamy přítomnosti nabízí epické básně bohemisty, romanisty, komparatisty a erudovaného překladatele Vladimíra Mikeše, který v roce 2012 obdržel za své překladatelské dílo, korunované překladem Dantovy Božské komedie (Academia 2009) také Státní cenu. Teď porota ocenila jeho nejnovější sbírku Odkud to přichází? z let 2015–2018, která jej „představuje jako tvůrce s téměř titánským darem vyprávět“ a zároveň pátrat po smyslu existence člověka, po jeho ukotvenosti v jazyce i místě.

Čtěte také

Těžké rozhodování měli porotci i v kategorii literatury pro děti a mládež, kde se sešly dvě výrazně výtvarné poeticky naučné knihy a rozverná pandemická love story mezi kabátem a kabelkou. Vítězství nakonec obhájila v této kategorii už pošesté nominovaná spisovatelka, režisérka a hudebnice Marka Míková, která ukazuje vylidněnou Prahu v nouzovém stavu jako místo, které neopustilo dobrodružství ani city, jen se jim tentokrát věnují jiní než člověčí protagonisté. „Ta knížka si říkala o svůj děj sama. Občas si připadám jako pes, který jde za buřtíčkem a čmuchá, čmuchá a jen ho musí najít. A to se mi stalo i s touhle knížkou – ona už někde byla a já ji jenom napsala. Pak to bylo napínavé, abych nepokazila, kam postavy dojdou a co se s nimi na konci stane,“ líčí svůj postup při tvorbě pro děti Marka Míková.

MAGNESIA LITERA 2022

Kniha roku
Pavel Klusák: Gott. Československý příběh (Host)

Palmknihy Litera za prózu
Stanislav Biler: Destrukce (Druhé město)

Moleskine Litera za poezii
Vladimír Mikeš: Odkud to přichází? (Protimluv)

Litera za knihu pro děti a mládež
Marka Míková: Kabát a kabelka (Argo)

Litera za naučnou literaturu
Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem? (Academia)

Aktuálně.cz Litera za publicistiku
Pavel Klusák: Gott. Československý příběh (Host)

DILIA Litera za debut roku
Tereza Dobiášová: Tajemství. Neskutečný příběh Anežky České (Jota)

Litera za nakladatelský čin
Lucie Doležalová, Karel Pacovský a kol.: Lipnická bible (Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého)

Litera za překladovou knihu
Jacek Dukaj: Led (Přel. Michael Alexa a Michala Benešová, Host)

Magnesia Blog roku
Kateřina Panou: Řecké štěstí (Facebook)

Kosmas Cena čtenářů
Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý (OTOČ)

Spustit audio

Související