Chuť listovat dál. Porota vybrala nejkrásnější knihy za uplynulý rok

9. září 2021

V klání o nejlepší knižní design za rok 2020 se utkalo celkem 323 přihlášených, z nichž porota do užších nominací vybrala 31 titulů. Mezi vítězi v sedmi kategoriích a šesti dalších oceněních excelovala grafička Adéla Svobodová, jejíž publikace Výstava jako médium dosáhla na vavříny hned dvakrát.

Vítězná dvojka

Letošní vyhlášení 56. ročníku ceny Nejkrásnější česká kniha roku 2020 mělo svého favorita. „Adéla Svobodová prokázala svoji profesionalitu a zkušenost tím, s jakou přesvědčivostí a lehkostí dokázala graficky roztřídit takové penzum informací a obrazového materiálu do podoby, při které se čtenář s chutí začte do odborných textů na uměnovědné téma, a přitom neztrácí pozornost ani chuť listovat dál,” okomentoval volbu člen výtvarné poroty Karel Štědrý vítězství objemné knihy Výstava jako médium.

Dalším úspěchem Adély Svobodové bylo ocenění v kategorii katalogů za publikaci o indigu Móda v modré, které sdílela se spolupracovnicí Terezou Hejmovou. Obě si tak vysloužily možnost se podílet na přípravě vizuální identity dalšího ročníku soutěže.

I Hejmová se ale stala dvojnásobnou laureátkou ‒ prvenství si připsala též v kategorii Knihy o výtvarném umění, kde bodovala se svou úpravou titulu Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan, který obzvlášť okouzlil předsedu poroty Jiřího Karáska. Autorský projekt maďarské umělkyně Andi Schmied vydaný pražskou VI PER gallery nabízí obyčejným smrtelníkům výhled z míst, která jsou určena jen privilegovaným.

Jaká literatura je krásná?

Krásná literatura: Vedle mne jste všichni jenom básníci, Revolver Revue 2020

Vedle mne jste všichni jenom básníci“ ‒ tak zní název monografického eseje věnovaného Arthurovi Rimbaudovi z nakladatelství Revolver Revue. Autorka jeho grafické podoby Josefina Karlíková svým zpracováním přesvědčila porotu, aby v kategorii Beletrie udělila první místo právě jí.

Po literární ceně Magnesia Litera pokračuje ve svém vítězném tažení i netradiční dobrodružný příběh Safíroví ledňáčci a Glutaman s ilustracemi Jindřicha Janíčka, který vyhrál v kategorii Literatury pro děti a mládež.

Mezi bibliofiliemi se nejvýše umístila modlitba Chvála stvoření Františka z Assisi přebásněná Petrem Borkovcem. Publikaci v úpravě Zuzany Lednické vydal Václav Havlůj.

Nejkrásnější bibliofilie: Svatý František z Assisi – Chvála stvoření, Václav Havlůj 2020

„Grafička vystihla intenzitu krátké básně skrz abstraktní spektrum barev, jež se propisují do samotného textu a vytvářejí kontinuální ilustraci. Veškeré splněné parametry bibliofilie jako míchání barev na litografickém kameni, stokusový náklad, plátěné desky s ražbou, knihtisk i ruční vazba dokazují, že sběratelská kniha nemusí být opulentní projekt a cestou může být naopak pokorný přístup, který v tomto případě naplňuje poselství knihy,” uvedla ve svém komentáři porotkyně Emma Hanzlíková.

Studenti a estetické učebnice

Ve studentské kategorii bylo netradičně nominováno nejvíce knih, Cenu Arna Sáňky získala autorská kniha Judity Košťákové Spiritus Noctis. V kategorii rovněž nominovaná Zuzana Vanišová nakonec obdržela za své ilustrace knihy Ženský ocenění Sdružení českých umělců grafiků Hollar.

Nejkrásnější učebnice: Filip Blažek, Typokniha, UMPRUM 2020

V kategorii učebnic vybrala porota z nominovaných tří projektů coby nejlepší Typoknihu aneb průvodce tvorbou tiskovin Filipa Blažka. 

Vítězné publikace lze zhlédnout do neděle 12. září v čítárně Centra architektury a městského plánování v Praze, soubor se objeví také na festivalu Designblok, na veletrhu knižních publikací LITR v Olomouci a rovněž se zúčastní soutěže o nejlepší knižní design světa i mezinárodních veletrhů a výstav.

Nejkrásnější české knihy roku 2020

Odborná literatura

Výstava jako médium. České umění 1957–1999 (knižní úprava Adéla Svobodová, Akademie výtvarných umění v Praze)

Krásná literatura

Vedle mne jste všichni jenom básníci“. Zlomky a skici k Jeanu Arthuru Rimbaudovi (knižní úprava Josefina Karlíková, Revolver Revue)

Literatura pro děti a mládež

Safíroví ledňáčci a Glutaman (knižní úprava Juraj Horváth, ilustrace Jindřich Janíček, Baobab)

Učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky

Typokniha. Průvodce tvorbou tiskovin (knižní úprava, ilustrace Filip Blažek, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze)

Knihy o výtvarném umění

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (knižní úprava Tereza Hejmová, VI PER Gallery)

Katalogy

Móda v modré. Tradice a současnost indiga v japonském a českém textilu (knižní úprava Adéla Svobodová a Tereza Hejmová, Uměleckoprůmyslové museum v Praze)

Bibliofilie a autorské práce

Svatý František z Assisi – Chvála stvoření (knižní úprava Zuzana Lednická, Václav Havlůj)

Studentské práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol

Spiritus Noctis. Barrandov 22:15–00:45 (knižní úprava Judita Košťáková, Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem)

Ceny za vynikající polygrafické zpracování

Kronika první republiky. Díl třetí – 1920 (knižní úprava Tomáš Cikán, České dukáty; tisk Typodesign, vazba Knihařství Vladimír Rak, sítotisk SICOPRINT)

Zvláštní cena za vynikající polygrafické zpracování

Setkání se Zrzavým (knižní úprava Jaromír Hárovník, tisk Tiskárna Daniel, vydala Martina Havlínová)

Cena PNP a UPM pro mladé úpravce do 30 let

Svátosti / Sacraments (knižní úprava Tereza Bierská a Nela Klímová, wo-men)

Cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod

Ženský (knižní úprava a ilustrace Zuzana Vanišová, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně)

Cena Unie grafického designu

Výstava jako médium. České umění 1957–1999 (knižní úprava Adéla Svobodová, Akademie výtvarných umění v Praze)

Cena Vojtěcha Preissiga

Le Bestiaire – Bestiář – Zvieratník (knižní úprava Zdeněk Halla, Kunštát PRO FUTURO)

Spustit audio

Související