Brněnský MAČ Jaroslava Rudiše. Poslechněte si zahajovací večer Měsíce autorského čtení

2. červenec 2023

Červenec je každoročně Měsícem autorského čtení. Mezinárodní literární festival i letos odstartoval přímým přenosem na Vltavě. Tentokrát byl hlavním hostem spisovatel Jaroslav Rudiš, který je provázaný nejen s MAČem, kde kdysi četl už ze své první knihy, ale taky s vltavským Létem na horách.

Letos je to přesně padesát let, kdy na hoře Ještěd u Liberce vyrostla stejnojmenná ikonická stavba vysílače a hotelu. Právě do ní Rudiš před lety situoval svůj román Grandhotel, který se ještě v témže roce (2006) získal i filmovou podobu. Na tu rozhlasovou si počkal až do letoška, kdy se celé prázdniny šplháme po horách.

O chystané četbě, na níž se můžete těšit už od 26. srpna, ale i o mnoha dalších textech, o vlacích, životě… s ním v brněnském Divadle Husa na provázku mluvila Klára Fleyberková. A mimo jiné zazněla i revoluční audiopremiéra komiksu Noční chodci.

Čtěte také

Jaroslav Rudiš otevřel československou linii, Měsíc autorského čtení má ale každoročně také tu zahraniční. Čestným hostem je letos Norsko. A tak do Brna, Ostravy, Bratislavy, Košic a Prešova přijede postupně jednatřicet tamních spisovatelů a spisovatelek. Vltava u toho bude i dál. Kromě dalších rozhovorů přináší ve svém programu navíc řadu norských literárních děl. Vyberte si z programu, své favority pak třeba můžete potkat i osobně v některém z měst MAČe.

Esej
1. 7. Henrik Svensen: Uhranuti výšinami /PREMIÉRA/

Osudy
29. 6. František Fröhlich
10. 7. Knut Hamsun: Po zarostlých stezkách

Pokračování za pět minut
26.7. Asne Seierstadová: Knihkupec v Kábulu

Povídka
17. 7. Bjarte Breiteig: Mlha, Rekviem
18. 7. Johan Harstad: 155
19. 7. Johan Harstad: Airbag
20. 7. Lars Saabye Christensen: Výtah Oscara Wilda
21. 7. Lars Saabye Christensen: Ideální čas
22. 7. Roy Jacobsen: Setkání, Obrázky
23. 7. Merethe Lindstrømová: Ruce už má staré

Svět poezie
9. 7. Audun Mortensen: Out of office reply

Spustit audio

Související