50 let Kaktusu. Jedna z nejrozpoznatelnějších ikon italského moderního designu slaví své kulaté narozeniny

12. duben 2022

V roce 1972 mladý argentinský kurátor a architekt Emilio Ambasz připravil pro v Muzeum moderního umění v New Yorku výstavu New Domestic Landscape. Expozice představila tehdejší současný italský design v celé své šíří. Modernističtí mistři se zde setkali s novou generací tzv. Radikálního designu, která se zajímala o dramaticky se měnící povahu významu a smyslu průmyslového a užitého umění. Výstava definovala novou éru společensky, politicky a ideologicky angažovaného designu.

Ve stejném roce také vznikla ikona Radikálního designu. Jedná se o stojanový věšák Kaktus, který pro inovativní severoitalskou značku Gufram navrhli designéři Guido Drocco a Franco Mello. S využitím strategií zapůjčených z výtvarného umění, především z britského a amerického Pop Artu, se značka Gufram profilovala jako experimentální hub pro Radikální design. Společnost se stala specialistou na výrobu překvapivých a často i šokujících interiérových objektů na pomezí výtvarného umění. Kolekce značky Gufram udivovaly svými tvary a hrou s naším vnímáním.

Andy's Cactus, Gufram

Kaktus jako symbol něčeho ostrého a nepříjemného na dotek se v podání radikálních designérů Drocca a Mella stal zábavným objektem vyrobeným z měkké pěny a natřeným patentovaným lakem s názvem Guflac, který objektům značky Gufram propůjčuje specifický kožený charakter. Společně s dalšími objekty, například sezením Pratone, byl Kaktus v popředí nových tendencí italského designu.

Nyní slaví tento bláznivý objekt 50 let speciální barevnou verzí inspirovanou tvorbou amerického výtvarníka Andy Warhola. Vždyť právě Pop Art, jehož Warhol byl jedním z nejvýznamnějších tvůrců, ovlivnil celou generaci radikálních italských designérů. Ale není to zdaleka poprvé, co se Kaktus oblékl do nových barev. V průběhu let získal řadu speciálních podob, včetně psychedelické růžovo-fialové barevnosti od britského módního návrháře Paula Smitha. 

Oslavy výročí Kaktusu budou probíhat i v létě. V milánském muzeu Triennale di Mialno se otevře na začátku června výstava 50 Years of Being a Cactus, která představí historii tohoto pozoruhodného objektu.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související