2. 6.

2. červen 2010

Osamělí písničkáři:

Jan Burian/Benny Andersen – Drtivé jistoty Jiří Dědeček & Úterý - Prší nám do campari Petr Linhart – Autobus do Podbořan Dagmar Andrtová – Voňková – Slunci ležím v rukou Ty syčáci – Bum, bum, bum Terezie Palková – Pif haf mňau

Mozaikou vás dnes bude provázet několik písničkářů, kteří jsou součástí hudebního společenství jménem Osamělí písničkáři. Jeho zakladatelem je Jan Burian a spolu s ostatními se navazují a rozvíjejí českou písničkářskou tradici ze 70. let. Jan Burian také vystoupení Osamělých písničkářů organizuje. Pravidelně koncertují v pražském klubu Kaštan, v Malostranské besedě a v dejvické kavárně Potrvá. Můžete se s nimi setkat v sedlčanském Kulturním domě Josefa Suka či v litoměřickém klubu „Oka*mžik. Zanedlouho, v sobotu 5. června, se v pražském klubu Kaštan uskuteční Festival osamělých písničkářů. Potrvá od dvanácti až do půlnoci a vystoupí na něm 19 písničkářů, včetně Jana Buriana. A protože to všechno vymyslel, necháme ho, aby vám úvodem zazpíval jím zhudebněnou a do češtiny přeloženou báseň dánského básníka Benny Andersena, má název Nezávislý.

CD Jan Burian/Benny Andersen – Drtivé jistoty 1. Nezávislý (h: Jan Burian, t.: Benny Andersen český t.:Jan Burian)

Jan Burian – piano a zpěv

Osamělí písničkáři mají snadno zapamatovatelnou webovou stránku: www.osamelipisnickari.cz . Pokud ji navštívíte, seznámíte se s jejich galerií, dozvíte se o jejich koncertech. 5. června se můžete vypravit do pražského klubu Kaštan na Festival osamělých písničkářů, vystoupí na něm také jeden vzácný host ze zahraničí, písničkářka Zuzana Homolová a náš písničkářský výkvět, který představují: Jan Burian, Michal Bystrov, Caine (kain), Karel Diepold, Karolína Kamberská, Jiří Konvrzek, Petr Linhart, Marka Míková, David Nesnídal, Petr Nikl, Terezie Palková, Filip Pýcha, Adam Rut, Jiří Smrž, Petr Váša, Dáša Andrtová – Voňková a Jiří Dědeček, který vám nyní ze svého nového alba „Prší nám do campari“ v doprovodu skupiny Úterý zazpívá písničku Je po plese.

CD Jiří Dědeček & Úterý - Prší nám do campari 2. Je po plese (h. a t.: Jiří Dědeček) Jiří Dědeček & Úterý

Letos na jaře se rozsypal pytel s novými a vesměs zdařilými alby českých písničkářů. Svůj nový opus uvedl i Petr Linhart. Jmenuje se Autobus do Podbořan a tématicky jím navazuje na předešlou Sudétu. Poslechněte si z něj apokalypsu nazvanou „Přicházejí nad ránem“. Petr Linhart ji bude svým typickým stylem napůl zpívat a napůl vyprávět.

3. Přicházejí nad ránem (h. a t.: Petr Linhart, arr. Marek Štifter)

Petr Linhart – kytara, zpěv, Marek Štifter – el. kytara, Aleš Charvát – baskytara, Tomáš Makovský - bicí a Kryštof Hanzlík junior – vokál

Mezi ozdoby Festivalu osamělých písničkářů bude bezesporu patřit Dagmar Andrtová – Voňková, která svým hráčským mistrovstvím, vyzrálým vokálním projevem a výtečnými texty, inspirovanými přírodou a jí důvěrně známými místy, získala trvalý obdiv a respekt domácího i zahraničního publika. V doprovodu pianisty Zdeňka Zdeňka Dagmar Andrtová – Voňková zazpívá a na kytaru zahraje svou písničku Za domem, za plotem.

CD Dagmar Andrtová – Voňková – Slunci ležím v rukou 4. Za domem, za plotem (Dagmar Andrtová – Voňková) Dagmar Andrtová - Voňková – zpěv, kytara, Zdeněk Zdeněk - piano

Představitelem dosud ojedinělého fyzického básnictví u nás je Petr Váša. Svou originální poesii ozvláštňuje rozmanitými gesty a zvuky, luskáním, poklepáváním na hruď, břicho i stehna, rozezvučením různých předmětů či vizuálními projekcemi. Petr Váša nebude chybět ani na Festivalu osamělých písničkářů v pražském Kaštanu. Teď se vám představí se skupinou Ty syčáci v jeho typické písničce Velký trh (Kup to).

5. Velký trh (Kup to) ( h. a t.: Petr Váša) Petr Váša a Ty syčáci

S písničkou Pif – haf se představí nadějná mladá písničkářka Terezie Palková. Na podzim chce Terezie na naší klubové scéně uvést nový kabaret a je docela možné, že na Festivalu osamělých písničkářů zazpívá novou písničku právě z chystaného kabaretu. Teď to však bude úsměvná Pif – haf.

6. Pif – haf (h. a t. Terezie Palková) Terezie Palková – zpěv, akordeon

V Mozaice jsme vám představili několik českých písničkářů, kteří mezi jinými vystoupí 5. června v pražském klubu Kaštan na Festivalu Osamělých písničkářů. Jan Burian dnes Mozaiku otvíral a písničkou o jaru, opět z pera Benny Andersena, ji také uzavře.

CD Jan Burian/Benny Andersen – Drtivé jistoty 7. Jaru (h: Jan Burian, t.: Benny Andersen český t.:Jan Burian)

Jan Burian – piano a zpěv

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio