Zlatá stuha 2024. Hojnost autorských titulů i ocenění pro platformu, kde literaturu hodnotí samy děti

6. červen 2024

Z loňských knih určených pro děti a mládež se ve 32. ročníku ceny Zlatá stuha do výběru těch nejlepších dostala osvědčená jména jako Jana Šrámková nebo David Böhm. Množství laureátů rovněž autorsky zaštítilo jak text, tak výtvarnou stránku, takže třeba Tereza Říčanová s knihou Les byla za obojí také oceněna. A vyzdvižena byla i Facebooková skupina Nezletilí kritici, která umožnuje, aby knížky recenzovali přímo ti, jimž je určena.

Intenzivní knihy

„Jako poctu smrkovému lesu, který už není, pojala autorka snový příběh. Výtvarně intenzivní kniha upoutá svým expresivním, nespoutaným malířským projevem. Ilustracemi, v nichž autorka uplatnila mimořádný cit pro barvu a obrazovou kompozici, tak jedinečně dotváří myšlenkově hluboký příběh obnovy lesa,“ zní kombinace hodnocení literární a výtvarné poroty, která každá udělila cenu Tereze Říčanové za knihu Les. Je možná diskutabilní, jestli to muselo být v kategorii pro mládež, protože její pojetí je srozumitelné a přístupné i mladším dětem, zprostředkovává až skoro smyslový zážitek, ale pro starší čtenáře je tu v jistém smyslu málo textu. Dvojí ocenění (loni byla takto ověnčena Magdalena Rutová) i nominace většího počtu titulů, jichž se jejich tvůrci chopili jak po obrazové, tak po obsahové stránce, však možná ukazuje úspěšnou tendenci tvořit koncepční, ale i bytostně osobní a o to promyšlenější díla o pro autory podstatných tématech.

Ve vzájemné symbióze

Čtěte také

Kromě Říčanové byla v literární sekci zlatě „ostužkována“ i kniha Tonda, Slávka a kouzelné světlo Jany Šrámkové, která slovy poroty „výrazově úsporně, ale empaticky a plasticky vykresluje živé, mnohovrstevné postavy“. Autorka původně psala námět coby scenáristka animovaného filmu, jehož režisér se v tomto případě stal ilustrátorem, ale její kniha není v žádným případě pouhým překlopením scénáře do knížky. Za literaturu faktu, kde byla v nominacích obzvlášť bohatá úroda výrazných svazků, zvítězil David Böhm se svou svéráznou meditací o povaze času a jeho lidského vnímání nazvanou Teď s podtitulem Než dočteš tuto větu, narodí sena zemi 21 dětí. A namísto knižního titulu získal uznání v kategorii Teorie a kritika umění pro děti a mládež počin Nezletilí kritici. V pandemickém roce 2020 jej založila publicistka Kateřina Čopjaková Facebookovou skupinu, kde se ze svých účtů či prostřednictvím účtů rodičů ke knihám vyjadřují děti v předškolním věku i téměř maturanti. Publikují knižní recenze, hrají různé čtenářsky orientované hry a mají možnost získávat recenzní výtisky. Skupina rozvíjí u dětí schopnost čtenářské reflexe, ale zároveň dává autorům a nakladatelům zpětnou vazbu od těch, pro které knihy píšou a vydávají. Ve výtvarné části za beletrii pro menší děti získala zlato také zároveň autorka i ilustrátorka Marie Štumpfová, která ve svazku Klárka a noční zahrada podmanivě „jemným, delikátním způsobem, ve vzájemné symbióze textové a obrazové složky“ uchopuje téma strachu a jeho překonání. Podnětnou knihu o židovských zvycích Davida May Mazal tov! ilustrovala Tereza Piskláková, která „dosáhla adekvátní míry stylizace bez přílišného lpění na realitě, jež nechává naplno vyznít atmosféru židovských tradic, zvyků a obřadů“ za což získala výtvarnou Zlatou stuhu za Literaturu faktu pro děti. A přímo jako výtvarný počin roku bylo vybráno leporelo Tam a zpět, v níž autorka Marto Kelbl „skvěle vystihuje podstatu palindromů skvěle zrcadlením citlivě barevných, přitom však tvarově výrazných ilustrací i samotných slovních a větných hříček.“

Nakladatelé letos do soutěže přihlásili přes 180 titulů. Poroty jako vždy pracovaly ve čtyřech částech, literární, výtvarné, překladové a komiksové. Porotci měli možnost navrhnout kandidáty na ocenění ve dvou zvláštních kategoriích, Nakladatelský počin a Významný přínos literatuře pro děti a mládež – ty pak schvaloval výbor České sekce IBBY.

Zlatá stuha 2024

LITERÁRNÍ ČÁST

  • Beletrie pro děti – Jana Šrámková (autorka), Filip Pošivač (ilustrátor): Tonda, Slávka a kouzelné světlo (Albatros)
  • Beletrie pro mládež – Tereza Říčanová (autorka a ilustrátorka): Les (Baobab)
  • Literatura faktu pro děti a mládež – David Böhm (autor a ilustrátor): Než dočteš tuto větu, narodí se na zemi 21 dětí (Labyrint)
  • Teorie a kritikaliteratury (Umění) pro děti a mládež – Nezletilí kritici (Kateřina Čopjaková a kol.)

 

VÝTVARNÁ ČÁST

  • Beletrie pro děti – Marie Štumpfová (autorka a ilustrátorka): Klárka a noční zahrada (Portál)
  • Beletrie pro mládež – Tereza Říčanová (autorka a ilustrátorka): Les (Baobab)
  • Literatura faktu pro děti a mládež – David Maxa (autor), Tereza Piskláková (ilustrátorka): Mazal tov! (Práh)
  • Výtvarný počin roku – Marto Kelbl (autorka a ilustrátorka): Tam a zpět (Meander) 

 


PŘEKLAD

  • Beletrie pro děti – Alice Flemrová (překlad), Bruno Munari (autor): Munariho stroje (Meander)
  • Beletrie pro mládež – Viktor Janiš (překlad), Michel Faber (autor): D aneb Příběh dvou světů (Argo)
  • Literatura faktu pro děti a mládež – Petr Eliáš (překlad), Philip Bunting (autor): Nejnemožnější zvířata na světě (Albatros)
  • Překlad komiksu – Dorothée de Monfried (autorka), Eva Sládková (překlad): Majka na motorce (Host)

 

KOMIKS

  • Překladový komiks – Dorothée de Monfried: Majka na motorce (Host)
  • Původní český komiks – Kristýna Plíhalová (autorka): Bažina v obýváku a jiná dobrodružství (Paseka)

 


ZVLÁŠTNÍ CENY

  •  Zlatá stuha za nakladatelský počin – Olga Stehlíková (autorka), ilustrátorka: Michaela Casková (ilustrátorka): Výkladový slovník (Host)
  •  Zlatá stuha za významný přínos literatuře pro děti a mládež – prof. PhDr. Svatava Urbanová, CSc.
Spustit audio

Související