Zlatá? šedesátá

20. říjen 2010

V nedělní Čajovně zamíříme na výstavu Zlatá? šedesátá, která je k vidění až do 15. května 2011 v Národním památníku na Vítkově a snaží se reflektovat každodenní život v Československu 60. let minulého století.

Debatovat budeme třeba o tom, co se tehdy nosilo, které kulinářské hity nabízely obchody s potravinami, v čem jsme si doma chladili jídlo a na jakých kuchyňských linkách jsme vařili, jaké zboží bylo obecně k mání a o čem jsme si naopak tak akorát mohli nechat zdát. Připomeneme si, že zatímco důchodce musel vyžít asi se sedmi stovkami měsíčně, funkcionář si vydělal i 3000 Kčs. Kdo ještě třel bídu s nouzí a kdo si naopak lebedil? Jaké bylo složení společnosti, za jak dlouho bylo reálné získat byt, co vyřešila panelová sídliště a proč obyvatelé prchali o víkendech na své chalupy?

To jsou jen některé z otázek, na které budou odpovídat zástupkyně vedoucího Archivu Národního muzea a komisařka výstavy Míra Vandrovcová, ředitel muzejního odboru Vojenského historické ústavu Praha a jeden z autorů expozice major Michal Burian a hudební publicista Aleš Opekar, který také pohovoří o spřátelené výstavě Beatlemanie! v Českém muzeu hudby a dále o hudebních exponátech ze 60. let, které svým návštěvníkům představuje pražské PopMuseum. Neopomeneme ani legendární kapely a interprety té doby, kteří zazní v několika ukázkách. Konfrontujte s námi vzpomínky a realitu.

Čajovnu připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

www.zlatasedesata.com

autor: krs
Spustit audio